Staro bosansko jelo: Sogan dolma

Sogan dolma je vrlo interesantno jelo

Staro bosansko jelo sogan dolma
Sogan dolma je vrlo interesantno jelo, spada u jela na kašiku

Sogan dolma je vrlo interesantno jelo, spada u stara tradicionalna jela. Naziv potiče iz turskog jezika i znači: punjeni luk… negdje ovo jelo zovu i lukovice…

Sogan dolma - Priprema:

odrezati vrhove na oguljenim glavicama luka.

Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi u koju ste dodali malo sirćeta, ali paziti da se ne prekuhaju.

Skinuti s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Lukovice moraju biti hladne kada razdvajate slojeve.

Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno slojeve, tj. prstenove luka - dolme. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom.

Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nožićem. 

Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje. Sve dobro izmiješati.

Puniti pojedinačno svaku košuljicu luka koja vam je ostala čitava, nabiti masu nadjeva prstima da bude konzistentna i ne napuniti gore do vrha, jer će nadjev zbog riže nabubriti, pa postoji opasnost da dolme popucaju.

Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene i preko njih bude tečnosti još 2-3 cm, doda se malo sirćeta, pritisnu se odozgo tanjirom ili drugim poklopcem (manjim od šerpe), te stave kuhati oko 40 minuta.

U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike i brašna koje dobro pomiješate sa malo slane vode i dolijete u sogan dolmu (mada, ako više volite - možete napraviti klasičnu zapršku prženjem brašna i mljevene paprike na ulju).

Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka

Prijatno!

Pročitaj više: Begova čorba, kraljica među čorbama!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori