Ava Gardner jedna od najljepših žena prošlog vijeka

Ava Gardner bila je američka glumica koja je četrdesetih i pedesetih godina 20. vijeka gospodarila holivudskom scenom.

Ava Gardner je rođena je 1922. godine u siromašnoj američkoj porodici. Ni slutiti nije mogla da je očekuje sjajna  filmska karijera. Sve je počelo tako što je  filmska kompanija Metro-Goldwyn-Mayer slučajno zapazila njene fotografije . Karijeru je počela 1941. godine. Pokazalo se da je iznimno talentirana i za kratko vrijeme je postala zvijezda blokbastera poput Noć iguane (The Night of the Iguana, 1964), Bosonoga kontesa (The Barefoot Contessa, 1954), Snjegovi Kilimandžara (1952.)...

Smatrana je za jednu od najljepših žena svijeta svih vremena. Ostala je upamćena kao jedna od 25 najboljih glumica u 20. vijeku.

Dobila je status filmske dive, pristup glamuroznim zabavama, naslovnicama časopisa, skupocjenoj garderobi i nakitu. Sve što jedna žena poželjeti može.

Na samom početku karijere upoznala je filmskog glumca Mickeyja Rooneyja, koji je bio opčinjen njenom ljepotom. Ubrzo sklapaju brak, koji je trajao samo godinu dana.

Nakon razvoda potpuno se posvetila samo karijeri, no ljubavni ju je život odveo u ruke još jednog muškarca , glumca i jazz-muzičara Artie Shawa Ava je postala njegova četvrta od ukupno osam supruga. Ni ovaj brak nije dugo trajao, a Ava je govorila da ju je često ponižavao u javnosti. Nakon propalog drugog braka, Avu sudbina ponovo spaja sa Frankom Sinatrom, kojeg je poznavala od ranije. Kada su se upoznali, oboje su bili u braku, tako da u to vrijeme, bez obzira na obostrane simpatije zajednički život nije bio moguć. Emocija među njima je bila nevjerovatno opipljiva, te su nekoliko mjeseci nakon Sinatrina razvoda, krunisali svoju vezu brakom. Na početku braka sve je bilo kako je i sama zamišljala. Međutim pojavljuju se nesuglasice, nevjerstva, te i ovaj brak, nakon 6 godina,  završava razvodom. Iako je nakon razvoda od Frank Sinatrae imala brojne druge veze, poput onih s Ernestom Hemingwayem i Howardom Hughesom i drugima, Frank je zauvijek ostao dio njezina života. Za svaki rođendan Ava bi primila buket cvijeća i tako 33 godine zaredom, sve do smrti od teške upale pluća. Sinatra je plaćao i njezine bolničke račune jer je prije smrti ostala bez gotovo čitava bogatstva. Prema riječima Frankove kćeri, nakon saznanja za Avinu smrt  Frank Sinatra je vrištao na sav glas i pao u stanje šoka, od čega se nikada nije potpuno oporavio. Posljednje riječi Ave Gardner upućene služavki Karmen bile su: "Jako sam umorna!". Unatoč iznimnoj ljepoti i talentu, Avu su privatni problemi nagnali u okrilje alkohola. Ipak, ne pamtimo je po tome, nego po jednima od najboljih uloga ikada ostvarenima u Hollywoodu, profesionalnom ponašanju na filmskim setovima i sposobnosti da se zauzme za sebe kada je to bilo potrebno. Jer, kako je i sama govorila, bolje biti sam nego u lošem braku.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori