Zašto su ljekari sa KCUS-a tražili zamjenu “Malina respiratora” ako oni zaista pomažu pacijentima

Ako se respiratori "Srebrene maline" koriste kao podrška liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom, kako tvrdi menadžment KCUS-a, zašto su ljekari te ustanove prije pet dana tražili njihovu zamjenu?

Pitanje iz uvoda je potpuno logično nakon pisma koje je naš portal sinoć otkrio javnosti. U kojem je evidentno da su šefica Klinike za anesteziologiju i reanimaciju prim. dr. sci. med. Amela Katica Mulalić i direktor Hirurške discipline prof. dr. Nermir Granov još 1. aprila tražili supstituciju, odnosno zamjenu respiratora koje je nabavila "Srebrena malina".

Ovaj zahtjev je plasiran samo nekoliko dana prije javnog objavljivanja anonimnih pisama. U kojem se ukazuje na to da respiratori nisu funkcionalni

"Donesen je zaključak da se respiratori ACM812A supstituiraju respiratorima s drugih punktova KCUS-a, gdje bi isti imali svoj puni kapacitet", stoji u dokumentu koji je objavio Klix.ba.

Da bi se kontradiktornost predstavljene situacije još bolje razumjela, treba nadovezati izjavu menadžmenta i ljekara KCUS-a. Oni su tvrdili da se respiratori ACM812A, koje je nabavila "Srebrena malina", koriste za liječenje pacijenata oboljelih od Covida.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović izjavila je da se respiratori koriste prema izboru, ovisno o kliničkoj slici i stanju pacijenta, te performansama koje aparat posjeduje.

Također je rekla da će povući navedene respiratore ukoliko to potpišu ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić i premijer Edin Forto.

"Mi smo dobili pitanje ministra Vranića, zašto ne povučemo respiratore. Uopće nije problem da ih povučemo ako ministar i premijer potpišu da ih moramo povući.

Ali dok god imamo certifikat koji je validan i verifikacioni list koji je validan, od Verlaba. List kaže da specifikacija uređaja s navedenom namjenom od proizvođača.

U njoj je navedeno da se ovaj uređaj može koristiti prvenstveno kao stacionaran u prostorijama za intenzivnu njegu, operacionim salama i može biti portabilan s bocom kisika u kolima hitne pomoći...".

Zatim je uporedila aparate s markama automobila.

"Ima Trabant, ima Yugo, ima Škoda Fabia, ima Octavia, ima Audi 4 pa Audi 6... Birate koji vam se sviđa... Ako su neke mašine zauzete, a ulazi pacijent kojem morate dati izvor kisika, naravno da ćete mu ga dati", kazala je.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)