Vlada KS će spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad


U Kantonu Sarajevo od sutra 19.03.2021. godine na snagu stupa novi termin zabrane kretanja i to od 21:00 pa do 05:00 sati ujutro.

Zaključak o zabrani kretanja u ovom periodu donijela je Vlada KS na današnjoj sjednici. Zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.  Zabrana kretanja na snazi će biti narednih 15 dana.

Također, na period od 15 dana, počevši od 20.03. 2021. godine u 05:00 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo. Dozvoljena je dostava hrane i pića.

Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane ( KD 56.10). Te djelatnosti pripreme i usluživanja pića (KD 56.30), stoji u saopćenju Vlade KS.

Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS odmah po usvajanju Prijedloga zakona spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.

Iz zabrane kretanja u KS-u izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti  na rješavanju epidemije COVID na području KS.

Uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila.

Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID, uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21:00 uvečer pa do 05:00 sati ujutro narednog dana.

Danas je donesen  i zaključak o produženju važenja svih ranijih mjera po preporukama Kriznog  štaba.

Vlada upućuje riječi zahvalnosti zdravstvenim radnicima  na bespoštednoj borbi za zdravlje i živote svih nas tokom pandemije. Stanovnicima Kantona Sarajevo koji u ovom teškom periodu poštuju preporuke struke i mjere koje su na snazi.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori