Automat za recikliranje: Ubaci plastičnu bocu i nahranih pse i mačke lutalice

Pugedon automati su imali za cilj dati ovim lutalicama svjetliju budućnost

automat za reciklažu
Foto: Pugedon

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske: Obezbijedili hranu i vodu životinjama na ulici

U Turskoj se mnogo pažnje posvećuje uličnim životinjama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske,prošle godine, zatražilo je od desetina okruga u toj zemlji, da se životinjama na ulicama obezbijedi hrana i voda i da se dezinficiraju njihova staništa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo je izdalo mjeru za pse i mačke lutalice koje imaju problema sa pronalaženjem hrane zbog izbijanja koronavirusa.

Naveli su da pandemija koronavirusa utječe ne samo na ljudski život, već i na život uličnih životinja, koje sada imaju poteškoće u pronalaženju hrane, posebno skloništa, zbog smanjenja kapaciteta mjesta u kojima se služi hrana i piće.

Foto: aa.com.tr

U tom kontekstu se hrana i voda redovno ostavlja na mjestima koja su određena za životinje poput parkova i dvorišta i posebnih skloništa za životinje.

Vrlo zamimljivo je da je Turska kompanija Pugedon je prije sedam godina u Istanbulu predstavila automat koji hrani pse lutalice u zamjenu za reciklirane plastične boce.

Jednom kada ubacite bocu u automat, na dnu se pušta hrana. Pugedon pametne kutije za recikliranje radile su bez gradske naknade, a reciklirane boce su pokrivale troškove hrane.

Ovaj jednostavan stroj je imao za cilj pružit stalni izvor hrane životinjama, koje se često oslanjaju na stanovnike tog područja kako bi preživjele, ali i unijeti neke pozitivne promjene na mjestu na kojem sudbina lutalica nije uvijek bila sretna.

Foto: Pugedon

Turska je poznata po velikom broju napuštenih pasa koji lutaju njenim urbanim područjima. Sam grad Istanbul dom je više od 150.000 pasa i mačaka lutalica, prenosi Deutsche Welle. Dok su neki pozdravljali ideju, bilo je i onih koji su se žalili da su životinje izvor bolesti i opasnosti.

Pugedon automati su imali za cilj dati ovim lutalicama svjetliju budućnost, a građane poticati na recikliranje. Genijalna ideja, zar ne?

Pročitaj više: 5 stvari koje psi mrze, a vi ih i dalje radite!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori