Dodik želio zabraniti bh. ambasadoru da se večeras obrati na sjednici UN-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) nakon današnje pravosnažne presude Ratku Mladići pisao je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) kako bi zabranio ambasadoru naše zemlje Svenu Alkalaju obraćanje na večerašnjem zasjedanju.

Očito u namjeri da izazove novi diplomatski skandal član Predsjedništva BiH iz entiteta RS Milorad Dodik pisao je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Naime, Dodik je, kako saznaje naš portal uputio pismo predsjedavajućem Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Te naveo kako zabranjuje ambasadoru Bosne i Hercegovine Svenu Alkalaju da se obrati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Predsjedavajući Vijeća UN-a je obavjestio ambasadora BiH pri UN-u da neće dopustiti da bilo ko blokira njegovo sudjelovanje u sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

"Ni na koji način neću dopustiti da bilo ko blokira Vaše sudjelovanje. Potpuno ste akreditirani i imate pravo sudjelovati. Pismo je apsurdno", glasilo je obrazloženje upućeno Alkalaju.

Shodno odgovoru očito je da Dodik ne uživa veliki ugled u Ujedinjenim nacijama. Upravo je Dodik danas nakon presude Mladiću, koji je između ostalog osuđen i za držanje za taoce vojnike UN-a, odbacio presudu te istakao da sud nije dokazao odgovornost Mladića.

Podsjetimo, večeras zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a, a u pitanju je redovna sjednica. Na kojoj će biti predstavljen izvještaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori