Arijana Baždarević: Otvara vrata novog Pilates reformer studija

Pilates je jednostavno bio ljubav na prvi pogled.

Arijana Baždarević
Photo by: Safet Hadžimusić

Arijana Baždarević je fizioterapeut, diplomirani trener sporta i licencirani Pialtes instruktor MK metode. Pilates treninzima posvetila se s posebnom ljubavlju i pažnjom, te rezultati nisu izostali. Baždarević želi da Pilates približi svima, a sada je otvorila vrata novog i prostranijeg studija.

Još od malih nogu bila si fizički aktivna. Možeš li nam opisati kako je teklo tvoje putovanje sa sportom i tjelesnom aktivnošću?

Sa 7 godina sam se počela baviti ritmičkom gimnastikom u klubu „Igman“ na Ilidži. S obzirom na rat koji nas je zadesio 1992. godine, promjenom mjesta prebivališta promjenila sam i svoj matični klub. Od 1993. godine postala sam aktivni član KRG “Bosna“ gdje sam 10 godina kasnije i završila svoju sportski karijeru. U međuvremenu, uprkos ratnom stanju i svim nedaćama koje nam je rat donio, moj put u svijetu ritmičke gimnastike se nastavio i to vrlo uspješno.

  • Bila sam učesnik mnogih takmičenja na međunarodnom nivou
  • Godinama sam bila među prve tri najbolje gimnastičarke na državnom nivou
  • 1995. godine proglašena sam najpersepktivnijom sportistkinjom u Kantonu Sarajevo
  • 1996. godine učesnica sam Evropskog prvenstvau grupnim vježbama u Norveškoj (Oslo)
  • Moje klubske koleginice i ja, učešćem na Evropskom prvenstvu, dobile smo laskavu titulu „Ekipe godine“ za 1996. godinu
  • U tom periodu bila sam i kandidat za Olimpijske igre

Nakon što sam završila sportsku karijeru, na Fakultetu sporta i tijelesnog odgoja u Srajevu koji sam pohađala, počela sam rekerativno da se bavim aerobikom i pilatesom. Dalje je taj put iz rekreacije prešao u profesionalizam i danas sam tu gedje jesam. Iza mene je već 10 godina uspješne karijere u fitnes industriji.

Kako si se odlučila da cijeli život posvetiš sportu?

Pa moram biti iskrena da ni u jednom trenutku nisam o tome donjela neku zvaničnu odluku. Jednostavno su se stvari tako odvijale. U početku zapravo, moja želja je bila da nastavim raditi kao trener i sudija ritmičke gimnastike, što i jesam jedno vrijeme. Osnovala sam i svoj klub koji je bio aktivan nekih godinu dana. U međuvremenu su se stvari „zakotrljale“ u drugom smjeru. Drugi su prepoznali moje potencijale, a ja sam kasnije prepoznala potencijale fitnes industrije i shvatila da želim svoju karijeru graditi kao instruktor. Ako se pitate zašto baš Pilates instruktor, to možete možda i sami pretpostaviti s obzirom na moju sportsku karijeru?! Da istrajem u svojim planovima nije bilo baš lako. U to vrijeme vodila sam tešku bitku sa svojim roditeljima koji su me „gurali“ u privatni porodični biznis i koji apsolutno nisu mogli tada ni zamislti da bih jednog dana mogla živjeti od ovog posla, sutra hraniti sebe i svoju porodicu. Ali zahvaljujući svojoj upornosti nisam se dala pokolebati i danas sam jako ponosna na sebe.

Isprobala si različite oblike vježbanja. Šta je ono što te najviše privuklo kod Pilatesa?

Pilates je jednostavno bio ljubav na prvi pogled. Ritmička gimnastika je puna plesnih i baletnih elemenata, koje možemo prepoznati i kroz pilates tehniku. Moje tijelo se jednostavno stopilo s ovim vježbama i prepoznalo Pilates kao nešto prirodno i svojstveno njemu. Nešto gdje se osjeća prijatno i sigurno. Tako je započela naša dugogodišnja „ljubavna priča“.  Vrlo brzo sam počela uživati u benefitima ove tehnike vježbanja. Prvenstveno sam je praktikovala kao oblik rekreacije, a samo godinu dana poslije sam krenula u poslovnu avanturu kao samostalna pilates instruktorica.

Šta posebno voliš kod Pilatesa? Šta je ono što bi mogla našim čitateljima reći kako bi ih motivisala da isprobaju Pilates vježbanje?

Ono što ja najviše volim kod Pilates vježbi jeste njihova jednostavnost, a maksimalna efikasnost. Pilates ima jednu veliku prednost, a ta prednost je što svaki trening aktivira cijelo tijelo. Stari trendovi vježbanja donekle su nas razočarali jer se temelje na izoliranju mišića i individualnom vježbanju pojedinačnih dijelova tijela, umjesto da se prema tijelu odnose kao prema cijelini, što ono i jeste. Takvi treninzi ljudima oduzimaju mnogo dragocijenog vremena u fitnes centrima. Danas je vrijeme novac! Praktikovanjem Pilates vježbi možemo vrijeme provedeno vježbajući u dvorani ili kod kuće svesti na minimum, a postići maksimalne rezultate. Imala sam priliku pilates tehniku praktikovati u različitim životnim stadijima. Danas kao porodičnu ženu s obavezama posebno me oduševljva što pilates tehnika ne iscrpljuje moje tijelo. Poslije treninga se ne osjećam nikada umorno, nego energično, raspoloženo i sposobna za dalje dnevne obaveze koje me čekaju.

Mnoge uvijek zanimaju rezultati. Nakon kojeg vremenskog perioda je realno očekivati prve rezultate?

Svako od nas je individua za sebe i teško je dati univerzalnu formulu i obećanje za vremenski period do rezultata. Naravno da mnogo ovisi od toga kakve su nečije genetske predispozicije, koliko zdravo jede i ima li adekvatan odmor. Također ovisi i od toga da li su zacrtani ciljevi realni i koliko će se ta osoba angažovatii na putu ka ostvarenju istih.

Kada je pilates u pitanju, od njega ne možemo očekivati neko rapidno mršanje, jer je pilates trening niskog do srednjeg intenziteta. Međutim, klijenti će neminovno osjetiti mnoge druge benefite. Naravno da je moguće doseći i cilj mršavljenja, ali uz adekvatnu prehranu. Ukoliko vježbamo u prosjeku 3 puta sedmično i u kontinuitetu, već nakon 10-ak treninga bi trebali OSJETITI promjene. Možete primjetiti jači core, bolje držanje i veću mobilnost. Već nakon tri mjeseca kontinuiranog rada promjene na tijelu će biti i vidljive.
Postoji poznato „obećanje“ Joseph Pilatesa koje glasi:
„Nakon 10 treninga osjetit ćete razliku.
Nakon 20 treninga vidjet ćete razliku.
Nakon 30 treninga imat ćete potpuno novo tijelo.“

Možeš li, za one koje ne znaju, objasniti šta je Reformer i koje su njegove prednosti?

Pilates Reformer radi na principu opruga. Pilates vježbe jačaju mišić, a istovremeno ga i istežu što daje za rezultat graciozniju, ljepšu i izduženiju muskulaturu. Kroz Pilates vježbe, bilo da se one izvode na spravama ili na prostirci, glavni fokus je na jačanje i stabilizaciju središta tijela ili core-a. Core podrazumjeva velike skupine mišića obuhvačajući abdomen, donji dio leđa, kukove, bedra, zdjelicu i stražnjicu. Pilates je to središte nazvao „središte moći“. Sva energija potrebna za Pilates vježbe potiće iz tog središta i teče van preme udovima. Tjelesna energija se crpi iz vašeg središta kako bi koordinirala pokrete. Na taj se način izgrađuje snažan temelj (core) na koji se možemo osloniti u svakodnevnom životu.

Istraživanja su pokazala da praktikovanje pilates vježbi na reformeru daje brže rezultate nego praktikovanje istih na prostirci. Upravo zato je i pokupio velike simpatije poznatih ličnosti iz show biznisa. Našao je upotrebu i u treningu profesionalnih sportista, a vježbe na reformeru se nerijetko koriste i u svrhu rehabilitacije. Neke studije su pokazale da su Pilates vježbe na reformeru dobile brže rezultate za klijente koji pate od bolova u donjem dijelu leđa, nego same vježbe na prostirci.

Da li je Pilates koristan i siguran i za trudnice?

Rekla bih da je Pilates jedan od najsigurnijih oblika vježbi koje možete praktikovati u trudnoći upravo zbog svoje prilagodljivosti. Većina pilates vježbi se mogu mijenjati kako se vaše tijelo i sposobnosti budu mijenjale. Promjene će zadržati namjenu vježbe, a prilagodit će se tijelu.

Glavna prednost pilatesa je što on cilja tačno na mišiće i funkcije koji mogu biti problematični u trudnoći i nakon porođaja. Ojačano dno karlice itekako će pomoći podržavanju mokraćnog mjehura i maternice kako beba bude rasla i pomicala se prema dolje. Pomaže u ravnoteži, kao i pravilnom pozicioniranju bebe za prirodan porođaj. Emotivni stres može izazvati napetost u mišićima što se osjeti kao bol u leđima, a svako vježbanje stimuliše hormon sreće.

Otvorila si vrata svog novog studija i mi ti ovom prilikom čestitamo na tom uspjehu. Gdje se nalazi i u čemu se razlikuje od tvog prethodnog studija?

Da. Nakon samo godinu dana vrijednog rada, uprkos pandemiji i zahvaljujući mojim divnim klijenticama, selimo se u veće prostorije. Nalazimo se u starom dijelu grada u ulici Hadžidamjanova 7.

Novi studio će se razlikovati po obogaćenoj ponudi. Od sada će Pilates Reformer studio biti prvi studio u Bosni i Hercegovini koji će nuditi grupni Pilates trening na Reformeru. Studio će posjedovati tri  Reformer mašine kao i druge pilates sprave Stabilty chear i Ladder Barrel. One će omogućiti rad na spravama u mini grupama od 3 do 6 vježbača.

Hoće li posjetioci uskoro moći da se susretnu sa nekim novim programom?

Ponuda će biti obogaćena i Pilates Barre programom koji će se također odvijati u manjim grupama 6 do 8 vježbača. Naš pilates studio je trenutno jedini studio u Sarajevu koji nudi ovaj program vježbanja za dame!

Imaš li razrađen plan za dalji razvoj u području Pilates i Reformer studija?

Pa iskreno, prethodna godina je za mene bila vrlo turbulentna na poslovnom planu, posebice što su se te velike promjene dešavale u vrijeme pandemije koja je sama od sebe svima nama donjela veliki nemir, neizvjesnost i stres. Zato, moj trenutni plan je da malo „spustim lopticu“ i uživam u plodovima rada iz prethodnog perioda. Želja mi je da se što veći broj žena na pravi način upozna sa blagodatima ove drevne tehnike vježbanja.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)