Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku?

Sankcije

Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku
Foto: freepik

Kao što se to i najavljivalo, Amerika je danas proširila listu sankcija koje se odnose na radnje povezane s korupcijom širom svijeta. Na proširenoj listi nalaze se pojedinci i firme iz Bosne i Hercegovine.

Informacija je objavljena na stranici američkog Ministarstva trgovine, na kojoj je danas istaknuta obavijest "oznake u vezi s Balkanom i ažurirane oznake".

Pa se tu navodi kako su najnovije sankcije izrečene za Milorada Dodika.

Na proširenoj listi našla se i Alternativna televizija Banja Luka.

Američka vlada, preciznije njihovo Ministarstvo finansija počelo je u decembru s uvođenjem sankcija za osobe iz zapadnog Balkana.

Kako su saopćili, te se radnje poduzimaju u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 13818, koja se nadovezuje i provodi Globalni zakon o odgovornosti za ljudska prava - Magnitsky, a cilja na one koji su odgovorni za korupciju i ozbiljne povrede ljudskih prava.

"Transnacionalni organizirani kriminal i korupcija često idu ruku pod ruku s masovnim destabilizirajućim učincima na vladavinu prava i demokratsko upravljanje”, rekla je ranije čelnica Ureda za kontrolu strane imovine Andrea M. Gacki.

Više o tome koje su se prve osobe našle na američkom udaru, možete pročitati OVDJE.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Kako se navodi na internet stranici Ministarstva finansija SAD, listu pojedinaca i njihovih kompanija u određenim državama objavila je 8. decembra Kancelarija za kontrolu strane imovine (Office of Foreign Ašets Control).

Ova Kancelarija upravlja i sprovodi ekonomske i trgovinske sankcije zasnovane na ciljevima američke spoljne politike i nacionalne bezbednosti protiv ciljanih stranih zemalja i režima, terorista, međunarodnih trgovaca narkoticima, onih koji su uključeni u aktivnosti koje se odnose na širenje oružja za masovno uništenje i drugim pretnjama nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici ili ekonomiji Sjedinjenih Država.

Pročitajte više: Dodik o sankcijama: Znate da sam tamo, “muslimani” i Amerikanci rade protiv RS

Pratite nas na Facebook akter.ba - Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori