Akne su vaš problem: Donosimo nekoliko savjeta

Liječenje akni ovisi o tome koliko su duboke ili ozbiljne vaše akne. Ukupna njega kože najvažniji je korak u liječenju akni. Za blage akne možete koristiti proizvode bez recepta iz vaše lokalne drogerije, kao što su:

salicilna kiselina (jastučići protiv akni Stridex), enzoil peroksid (Clean & Clear Persa-Gel 10 lijek protiv akni), alfa hidroksi kiseline, adapalen, ulje čajevca.

Foto: Pexels Maria Orlova

Uvijek nanesite kremu za sunčanje nakon što koristite ove proizvode ujutro, jer mogu prouzrokovati dodatnu osjetljivost kože.

Za neposredne, upaljene i pojedinačne akne možete isprobati flastere ili naljepnice protiv akni. To su prozirni, gusti flasteri koji djeluju kao spot tretmani koji pomažu bržem zarastanju mrlja i sprečavanju infekcija. Poput blister zavoja, flasteri za akne izvlače tekućinu, ponekad i preko noći. Najbolje je koristiti ih prije spavanja jer ih šminka ne može pokriti.

Lojne niti

Lojne niti su malene cjevčice nalik cilindru u vašim porama koje su bjelkasto žute. Često ih miješaju s miteserima, ali miteseri su zapravo vrsta akni koja je oksidirana. Lojne niti mogu učiniti da pore izgledaju veće i možda ćete doći u iskušenje da ih uklonite štipanjem kože ili upotrebom traka za pore. Ali ove metode mogu imati više nuspojava nego koristi za vašu kožu, posebno ako ih ne učinite pravilno.

Prekovremeni rad takođe možete uzrokovati: ritaciju, otvorene pore i infekcije, suvoću, crvenilo, piling.

Foto: Ženski magazin

Lokalni pripravci koji sadrže retinol ili retinoide mogu pomoći da pore budu čiste i čiste. Takođe ćete imati koristi od masaže lica mineralnim ili ricinusovim uljem u trajanju od jedne minute.

Drugi način uklanjanja lojnih niti je alat za ekstrakciju. Ovo je mali metalni instrument sa sićušnim krugom na kraju.

Najsigurnija metoda je da vam ih uklone estetičar ili dermatolog, ali to možete učiniti i kod kuće:

Počnite s čistim licem i instrumentom.

Lagano pritisnite krug oko izbočine da vidite da li nit izlazi. Budite oprezni jer pretjerani pritisak može prouzročiti modrice i ožiljke.

Nakon toga tretirajte područje tonikom i hidratantnom kremom.

Uvijek dezinficirajte svoj instrument alkoholom za trljanje prije i nakon upotrebe kako biste spriječili infekcije.

Dodatne blagodati možete primijetiti i primjenom benzoil peroksida nakon pranja prije ekstrakcije.

Mrlje, ožiljci i hiperpigmentacija

Mrlje, ožiljci i tamne mrlje mogu zacijeliti i izblijedjeti od nekolikosedmica do šest mjeseci. Neposredni tretman ožiljaka i mrlja uključuje upotrebu šminke i kreme za sunčanje kako bi se izbjegla daljnja oštećenja od sunca i hiperpigmentacija.

Ostali sastojci za koje je poznato da pomažu da izblijede ožiljci uključuju:

Silikon: Studije pokazuju da topikalni silikon može poboljšati debljinu, boju i teksturu ožiljka. Silikonski gel možete nanositi osam do 24 sata dnevno. Potražite proizvode sa silikonskim dioksidom navedenim kao sastojak.

Med: Preliminarne studije pokazuju da med može zacijeliti rane i ožiljke. Možda želite koristiti med ako tražite kućno liječenje.

Vitamin C: Potražite ovaj sastojak prilikom kupovine krema i hidratantnih krema. Vitamin C djeluje bolje u kombinaciji s ostalim sastojcima za posvjetljivanje poput soje i sladića.

Niacinamid: Studije pokazuju pouzdan izvor da niacinamid može pomoći u smanjenju mrlja i tamnih mrlja, posebno od akni. Aktuelni dva do pet posto niacinamida efikasan je za ljude svjetlijih tonova kože. Pristupačna opcija je The Ordinary's Niacinamide 10% + cink 1% serum, koji košta 5,90 dolara.

Retinoična kiselina: Jedno istraživanje Trusted Source pokazalo je da su se ožiljci od akni poboljšali kod 91,4 posto ljudi koji su primijenili kombinaciju retinoične kiseline i glikolne kiseline. Ordinary također ima proizvod od dva posto retinoida za 9,80 dolara. Koristite proizvode sa ovim sastojkom samo noću.

Potražite proizvode s ovim sastojcima i dodajte ih u svoju rutinu nakon pranja lica. Ne zaboravite da nakon nanošenja uvijek nosite kremu za sunčanje kako biste izbjegli oštećenja od sunca i hiperpigmentaciju.

Foto: Pexels -Shiny Diamond

Kako testirati tip kože kod kuće

Ako niste sigurni u svoje rezultate iz kviza, možete napraviti i fizički test kako biste provjerili tip kože. Kućni test mjeri proizvodnju sebuma. Sebum je voštana, masna tekućina koja dolazi iz vaših pora. Količina sebuma koju vaša koža može odrediti je li vaša koža: suva, masna, normalna, kombinovana.

Testiranje stvaranja sebuma na čistom licu najtačniji je način da utvrdite kakvu kožu imate. Slijedite ove korake:

Operite lice i osušite ga. Pričekajte 30 minuta. Lagano pritisnite papir ili maramicu za upijanje ulja s lica. Pritisnite papir na različita područja kože, poput čela i nosa, obraza i brade. Držite list na svjetlu da vidite koliko je papir proziran.

Uz gore navedene tipove kože, možete imati i osjetljivu kožu, koja ne slijedi kriterije sebuma. Osjetljiva koža ovisi o:

koliko brzo vaša koža reagira na nanošenje proizvoda

 koliko se dobro štiti vaša koža

 kako lako vaša koža postaje crvena

 vjerovatnoća alergije na koži

Kada posjetiti liječnika ili dermatologa

Trebali biste posjetiti dermatologa ako vaši problemi s kožom ne nestanu kod proizvoda koji se prodaju bez recepta. Ozbiljnije akne, ožiljci ili drugi problemi mogu zahtijevati liječenje na recept, kao što su oralni antibiotici. Vaš dermatolog može izvršiti vađenje dubljih cisti ili mrlja od akni zaglavljene ispod vaše kože.

Imajte na umu da vaš tip kože može utjecati na način na koji proizvodi djeluju. Korištenje pogrešnog proizvoda, čak i kada je prirodan, može prouzrokovati izbijanje, pogoršati mrlje ili crvenilo. Najbolje je otkriti koji tip kože imate i oko toga izgraditi svoju rutinu njege kože. Također možete voditi bilješke o sastojcima proizvoda kako biste vidjeli da li određeni sastojci uzrokuju neželjene kožne reakcije.

Pročitaj VIŠE:Promjena:10 stvari koje sada možete učiniti i da zauvijek promijenite svoj život!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori