AIRCASH DIGITALNI NOVČANIK ULAZI NA TRŽIŠTE BIH

KOMPANIJA VEĆ OSNOVANA U BANJOJ LUCI

Aircash novčanik
Aircash novčanik

Vodeći digitalni novčanik na tržištu u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, hrvatski startup Aircash, ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

Aircash je osnovao kompaniju u Banjoj Luci Aircash AC d.o.o. s početnim kapitalom od 50 hiljada KM.

Osnivači preduzeća su Jelenko Lolić sa 50,5 posto udjela, Aircash Int Limited London, Velika Britanija, sa 47,5 posto i Željko Topić sa 2 posto. Željko Topić je ujedno i direktor, piše portal Indikator.ba.

Start Aircasha na bosanskohercegovovačkom tržištu je očekivan s obzirom da je bh. entitet Republika Srpska pri kraju usvajanja Zakona o elektronskom novcu kojim se omogućava poslovanje društava za izdavanje elektronskog novca, navodi Indikator.

Zakon donosi nove vrste usluga, prije svega u domenu plaćanja.

Aircash korisnicima omogućava razne usluge poput plaćanje u online i fizičkim trgovinama, plaćanje režija bez naknade, kupovinu ulaznica, autobuskih karata, e-vinjete, telekomunikacije, parkiranje, Play Station vaučere…Korisnicima se putem aplikacije omogućava i transfer novca drugim korisnicima iz cijelog svijeta.

Aircash je 2021. postao prva nebankarska institucija u Hrvatskoj koja je stekla status “Mastercard issuer”, a kao rezultat toga nastala je Aircash Mastercard prepaid kartica s brojnim prednostima.

(E.F. / Indikator.ba)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti