Da li zlatne ribice imaju pamćenje od SAMO TRI SEKUNDE?

Zlatne ribice čest su odabir kućnog ljubimca. Ne zahtjevaju previše pažnje, a odlične su za djecu. Međutim, iako pažnju plijene zbog svojih predivnih boja, jedan mit veže se za njih. Mit o zlatnim ribicama kaže da pamćenje kod zlatnih ribica traje svega tri sekunde.

Da je riječ samo o mitu potvrdili su stručnjaci sa Univerziteta Macquarie u Australiji. Culum Brown, koji je radio na istraživanju, rekao je kako ribice imaju puno duže sjećanje koje se računa ponekad čak i u godinama. Iako svi misle da zlatne ribice nisu pretjerano inteligentne, pokazalo se da mogu da pokažu puno više od onoga na šta smo navikli.

Brown je proučavanju inteligencije riba posvetio više od 25 godina.

Zlatne ribice imaju impresivna sjećanja i često se koriste kao model za proučavanje riba u globalu. Postoje na hiljade studija koji pokazuju da imaju dobro sjećanje, a stopa objavljivanja tih studija svaki dan raste – rekao je naučnik Brown.

Eksperiment sa hranom savršen je primjer

Kao primjer dugoročnog pamćenja kod ribica je eksperiment sa hranom. Ukoliko svog ljubimca hranite s jedne strane akvarijuma, vrlo brzo će se navići i ostajati na toj strani za vrijeme hranjenja. One čak mogu prepoznati i zapamtiti druge subjekte. Međutim, teško je odrediti koji je to vremenski raspon pamćenja. Ono što je potvrđeno jeste da će se uvijek prije sjetiti nekog zastrašujućeg događaja. Taj događaj ne mora biti unazad nekoliko dana, može biti rijeć o sedmicama, mjesecima ili godinama.

Pročitajte više: Sve što trebate znati prije nego nabavite papagaja!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori