Afera “Respiratori”: Šta je trebalo poderati i koje poruke su brisane?

Šta je trebalo poderati i koje poruke su brisane?
(Foto: T. S./Klix.ba)

U nastavku suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim oprtuženim u aferi "Respiratori", na klupi za svjedoke ponovo se našao Hasan Ganibegović, bivši šef Novalićevog ureda.

Kao i na prošlom ročištu, mnogih okolnosti za koje je pitan nije se mogao sjetiti, iako je u jednom momentu kazao da ima dobru memoriju.

Između ostalog, kazao je da mu nije poznato da je s premijerovog na mail optuženog Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije "Srebrena malina upućena molba da se pošalje ponuda za nabavku medicinske opreme.

Premijer se potpisivao umjesto šefa

Kako je rekao, iako je normativno bilo propisano da bi on trebao biti upoznat sa službenom korenspodencijom, zbog angažovanja konsulatanata u Vladi, dosta stvari je prolazilo bez njegovog znanja, odobrenja i parafa. Objasnio je da se u nekim ugovorima, gdje je trebao stajati njegov potpis potpisivao premijer Novalić.

"Nije to jedini slučaj, premijer je potpisivao putne naloge i izvještaje koje sam ja trebao”, kazao je svjedok.

On se danas nije mogao sjetiti detalja ni za poruku u kojem ga optuženi Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite obavještava da je bio s Fikretom Hodžićem.

Kako je dalje rekao, u kabinetu premijera u njegovom prisustvu nije se raspravljalo o vrsti respiratora koje je ponudila "Srebrena malina", te da mu nije poznato za pregovore, ali je za ponudu te firme o nabavci opreme u vrijednosti od oko dva miliona maraka čuo iz neformalnog razgovora sa premijerovom sekretaricom Bahrom Džakom.

Potvrdio je da je imao komunikaciju s izvjesnim Edvinom Kučukovićem iz Kanade, a vezano za nabavku respiratora. Kučuković je u jednoj poruci Ganibegovića zamolio da njegovu poruku, u kojoj upozorava da se "čuvaju respiratora koji su trenutno na stanju, kakvih se može nabaviti 1.000 po cijeni od 9.786 dolara" proslijedi premijeru.

Pare "Malini" nisu prebačene

Prikazana je i Ganibegovićeva komunikacija s premijerom Novalićem, u kojem Ganibegović pita hoće li prebaciti pare za zaštitnu opremu. Na premijerov upit zar to nije učinjeno, Ganibegović odgovara da "možda jeste Civilnoj zaštiti, ali nije Malini". Nakon provjere sa "Solakovim ljudima" premijeru je potvrdio da 2,9 miliona KM nije prebačeno.

Ganibegović je danas kazao da nema saznanja ni o mailu koji je iz ureda premijera upućen na mail direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović, a u kojem je navode da ih je "Srebrena malina" obavijestila da respiratori tipa Boarax 3000D ne mogu biti isporučeni.

Potvrdio je da Vlada nije provodila javne nabavke medicinske opreme, što je pravdao panikom koja nastupila zbog pandemije i kada su se, prema njegovim riječima, ostale institucije oglušile i oslonile na Vladu, pa se "premijer Novalić uključio".

Ganibegović je potvrdio da je na početku pandemije Fahrudin Solak gotovo svakodnevno bio kod njega, da je ulazio u njegovu kancelariju bez kucanja. Potvrdio je da je on kod Solaka išao rijetko, da je iznimka bila 2. aprila prošle godine, kada je otišao kod njega u ured na doručak. Tada su, kako je rekao, najviše razgovarali o nabavci testova.

Objašnjavajući komunikaciju s Fikretom Hodžićem, Ganibegović je kazao da ga je pozvao na susret kako bi mu objasnio da ne može dobiti neophodnu dozvolu za uvoz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, da je postupak dugotrajan, da se ne može ništa završiti.

Taj susret, kako je rekao, desio se u trenutku kada je "avion bio na putu ka BiH". Kako je rekao, Fikret Hožić kod njega uz kancelariji bio je 15-20 minuta, te da su razgovarali i o "privatnim stvarima".

Na današnjem ročištu svjedok se podsjetio i komunikacije s Novalićem na ovu temu. Kako je rekao, premijera je upoznao da je zvao Indiru Fazlagić iz Agencije za lijekove i da imaju veliki problemu s dozvolom. Novalić mu je u komunikaciji kazao "zato smo tebe dali, to moramo dobiti".

Svjedok se podsjetio i svoje poruke Novaliću u kojem konstatuje “Joj jesmo se dali budali u ruke, ovom Fikretu Malini”, a na Novalićevo pitanje "Što", odgovara: "Zbog dozvole".

Svjedok je danas pitan i o brisanju određenih poruka iz komunikacije njega, premijera i sektretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić u Viber grupi "Gensek" te poruke koje je razmjenjivao s Hodžićem. Kazao je da je to uradio nakon što je u javnosti eskalirala ova afera. Kako je rekao, to je učinio na preporuku Kalajdžić.

Seb zove, loši respiratori

"Mislim da nisam sve izbrisao, brisao sam nasumice, nisam tome pridavao toliki značaj, da nešto krijem…", rekao je Ganibegović.

Upitan za susret s advokatom Fahrudina Solaka Kadrijom Kolićem, kazao je da je Fikret Hodžić "izrazio potrebu" za tim, da njemu nije bio jasan povod. Tada je čuo da je "Tužilaštvo zvalo Fikreta", a kako je objasnio, Kolića je tada pitao da li ima dokumentaciju za nabavku respiratora.

Svjedok je objasnio da je s Editom Kalajdžim, osim u Viber grupi s premijerom imao i posebnu komunikciju sa njom.

U jednoj od poruka, Edita Kalajdžić na Viber piše Ganibegoviću:

"Seb zove Loši respiratori Užas U ogromnom smo problemu Ako je to tačno A jeste garant."

Na to Ganibegović odgovara:

"Je li ovo što Kučuković kaže, za ubijanje ljudi Bahra i šef nabavljali. Ako se nije i Čahta upetljao."

Kalajdžić na to odgovara:

"Ma užasa Užas I ono pismo otišlo Niko ništa ne pita Treba ono poderati sve"

Upitan o da precizira ovu komunikaciju, kazao je da su razgovarali "općenito", a zamoljen da kaže na šta se odnosi "pismo otišlo", Ganibegović je potvrdio da je čuo kako je bilo pripremljeno pismo zahvale Fikretu Hodžiću, "jer je uspio ono što niko drugi nije".

Upitan šta znači "poderati sve", svjedok je počeo pričati šta je jučer rekao Šefik Džaferović, na što je uslijedio prigovor, pa je upozoren da ne priča ono što ga se ne pita. Tužilac je na kraju odustao od insisitiranja na ovom pitanju, pošto, kako je rekao, svjedok izbjegava da odgovori.

Ganibegović je danas kazao da s učesnicima grupe, premijerom i sekretarkom Vlade, nije razgovarao o direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović.

Svjedok je danas kazao da je određene izjave kazao pod prisilom, požalio se da mu je narušeno dostojanstvo, integritet, presumcija nevinosti...

On će nastaviti svjedočenje i na sljedećom ročištu, 15. oktobra, za kada je Tužilaštvo najavilo da će pokušati osigurati i svjedočenje Edite Kalajdžić.

Pročitajte više: Hasan Ganibegović na suđenju u aferi “Respiratori” mijenjao iskaz: Prijećeno mi je zatvorom

Pratite nas na Facebook akter.ba - Afera "Respiratori": Šta je trebalo poderati i koje poruke su brisane?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)