Super recept za slatki hljeb s čokoladom

U slatki hljeb možete staviti po želji sve začine, žitarice i suho voće koje volite

Slatki hljeb s čokoladom
(Foto:Stockfood) - Poslastica koja će razveseliti vaše ukućane

Ova vrsta hljeba nije tradicionalna za naše područje. On se češće pravi u italiji i poznat je po nazivu panettone.

U slatki hljeb možete staviti po želji sve začine, žitarice i suho voće koje volite ili koje u tom trenutku imate u vašoj kući. Ovog puta vam donosimo recept za slatki hljeb u koji ćete staviti čokoladu.

Sastojci za čokoladni hljeb:


Za tijesto:
175 ml toplog mlijeka (40 do 45 Celzijevih stupnjeva)
100 grama šećera + 2 zasebne čajne kašike šećera
675 grama brašna
3 čajne kašike suhog kvasca
2 velika jaja
1 veći žumanjak
1 čajna kašika ekstrakta vanilije
¾ čajne kašika soli
10 kašika maslaca
2-3 reda čokolade za kuhanje

Za premaz pince:
1 veliki žumanjak 
1 kašika slatkog vrhnja


Priprema:


1. Pomiješajte šećer s toplim mlijekom u mikseru. Isključite mikser pa preko tekućine stavite suhi kvasac. Ostavite da tako stoji oko 5 minuta. (Ako se kvasac ne počne pjeniti, ponovite cijeli postupak jer se tijesto neće dobro dići.)

2. U pjenastu mješavinu s kvascem dodajte 100 grama brašna, pa ga izmiksajte umjerenom brzinom. Potom dodajte cijela jaja, žumanjak, ekstrakt vanilije, sol i preostali šećer.

3. Smanjite brzinu miksera na najslabije pa postupno umiješajte ostatak brašna dok ne potrošite svu količinu.

4. Ponovo ubrzajte mikser pa ubacite omekšali maslac dok se svi sastojci ne sjedinee. Tijesto za slatki hljeb trebalo bi biti ljepljivo i vrlo mekano.

5. Drvenom špatulom prebacite tijesto u posudu koju ste lagano nauljili. Prekrijte ga prozirnom folijom pa pustite da se diže na toplom mjestu dok mu se ne udvostruči volumen. Za to će vam biti potrebno od 90 minuta do dva sata.

6. Ubacite nasjeckane komadiće čokolade u smjesu (ili sušenog voća po želji), pa ga ponovo lagano izmiksajte. Dodajte nešto brašna u smjesu, pa podijelite tijesto na tri jednaka dijela, i pustite da se diže još oko sat vremena.

7. Na vrhu dignutog tijesta napravite urez s makazama. Prebacite ga na nauljeni lim za pečenje i trudite se dodirivati tijesto što je manje moguće kako ne biste uništili sve mjehuriće ugljikova dioksida nastale tokom dizanja.

8. Premažite slatki hljeb mješavinom jaja i vrhnja pa ga stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 175 Celzijevih stepeni oko 30 do 40 minuta.

Sve dok vrh ne bude zlatan, a tijesto pečeno do kraja. Ohlađen hljeb s komadićima čokolade možete ukrasiti slatkim sirupom napravljenim od vode, šećera i nešto limuna ili običnom čokoladnom glazurom.

Prijatno!

Pročitaj više:Sočni kolač od jabuka bez brašna i šećera i glutena

Sličane recepte pratite na: Miris Kuhinje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)