Uhapšeno sedam Afganistanaca koji se terete za krijumčarenje migranata

Postupajući po nalogu Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, uz podršku MUP-a KS, MUP-a RS, Službe za poslove sa strancima i OSA-e BiH, realizirali su operaciju kodnog naziva "Fast".

U okviru koje je uhapšeno pet osumnjičenih osoba.

U Bosni i Hercegovini je slobode lišeno pet osoba, a operacija je realizirana s partnerskim institucijama Republike Hrvatske.

Dvije osobe su lišene slobode, navode iz Tužilaštva BiH.

"Aktivnosti su realizirane u saradnji s USKOK-om i MUP-om RH, a usmjerene su na otkivanje i kazneno procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata s područja Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj.

Kao i dalje prema drugim zemljama EU. Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su, djelujući kao organizirana skupina s drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi organizirali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata. Uglavnom državljani Afganistana, koji su u BiH došli iz smjera Srbije, te su organizirano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku".

U okviru ove operacije kooridinirana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske trajala je više mjeseci, kako bi počinioci kaznenih djela bili otkriveni i zadokumentirani.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode terete se za kaznena djela organiziranja grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, iz članka 189a, u vezi s kaznenim djelom krijumčarenja ljudi, iz članka 189.

Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a tokom dana će biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH, zajedno s partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regiona i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje kaznenih djela povezanih s ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje policijskim djelatnicima svih agencija i institucija koje su učestvovale u međunarodnoj akciji "Fast".

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori