Sočni kolač od jabuka bez brašna i šećera i glutena

Današnji prijedlog naturally_sweet_life za one koji vole ukusne domaće kolače! Sočni kolač od jabuka, bez brašna i šećera. Jednostavano i brzo riješenje u momentu kada želite pojesti nešto zdravo, a slatko. Neodoljivog je okusa i mirisa. Kako kaže autorica ovog recepta kaže:

" Skromna jabuka koja ne zauzima u prehrani mjesto koje zaslužuje. Redonom konzumacijom jabuka blagotvorno utječe na zdravlje i pravilno funkcioniranje našeg organizma. Svojim visokovrijednim sastojcima zaslužuje da je smatramo pravom kraljicom među voćem. Da je jabuka često podcijenjena, potvrđuje i podatak da se u našim krajevima godišnje konzumira samo 16,5 kg po osobi."

Foto: Instagram
naturally_sweet_life

Obavezno isprobajte recept i uživajte.

Sastojci
* 4 supene kašike kokos ulja;
* 5 supene kašike grčkog jogurta;
* 3 supene kašike stevia/eritritol (ili zaslađivača po želji);
* 1 supene kašike vanilija ekstrakta;
* 1 kesica praška za pecivo;
* 3 bjelanca od jaja srednje veličine;
* 1 caša badem brašna (ili nekog drugog po izboru);
* 1-2 jabuke srednje veličine;
* šaka grožđica (nije nužno dodati).

Priprema
Pećnicu zagrijati na 180 C. Grožđice potopiti u pola čaše vode da omekšaju. Pomiješati mokre sastojke da se povezu. Dodavati jedan po jedan suhi sastojak. Dobivenu smjesu istresti u pripremljen kalup za pečenje. Jabuke oguliti i narezati na kriške. Pošpricati ih limunovim sokom da ne potamne. Grožđice ocijediti od vode. Složiti na pripremljenu smjesu, posuti grožđicama te peci cca 25 minuta ovisno o jačini pećnice. U međuvremenu polovinu vode u kojoj su potopljene grožđice prokuhati s korom od jabuka, po želji dodati zaslađivač (ali nije nužno). Nakon sto prohladi, kašikom nanijeti na pečeni kolač. Poslužiti po želji uz čaj ili poslijepodnevnu kafu.

Pročitajte više: Čoko-chia puding: recept za današnji dan


Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)