Vrijeme je paprika, pa s tim u vezi i donosimo nekoliko činjenica njihovog djelotvornog svojstva.
Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu, a uz to ju je lako i uzgojiti.
Svaki vrt u koji se zasadi obogaćuje širokom paletom sorti i boja koje variraju od zelene, žute, narančaste, crvene, ljubičaste ili smeđe.
Jedan od razloga njene omiljenosti je i njen okus, zbog kojeg je dio mnogih sirovih i kuhanih jela te predstavlja nezamjenjiv začin.
Crvena paprika veoma je korisna za očuvanje vida i u borbi protiv raznih vrsta infekcija.
Ona podiže imunitet i smanjuje rizik od pojave raka i hrani nervni sistem. Od velikog značaja je što djeluje i antidepresivno, podstiče varenje hrane i pozitivno djeluje na rad bubrega i crijeva.
Inače, crvene, kao i sve druge paprike, odlične su za dijetalnu ishranu, naročito zbog toga što obiluju mineralima, a posebno kalijumom, prenose.
Osim toga, veliki broj fitohemikalija u paprikama ima antioksidativna svojstva, pa mogu da spriječe ili smanje simptome mnogih bolesti.
100 g svježe crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana.
Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6.
Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala.
Birajte paprike koje nisu oštećene ni hemijski tretirane kako biste uz užitak, svome tijelu osigurali i porciju zdravlja.
Pročitajte više: Šljiva: Zdravlje, vitamini, energija, malo kalorija!