Tajvan: Buši dodatne bunare usred rekordne suše

Velika suša
Omogućio Associated Press Ova fotografija snimljena bespilotnom letjelicom i objavljena od strane vlade okruga Nantou prikazuje suho korito jezera Sun Moon u okrugu Nantou u središnjem Tajvanu 23. aprila 2021. Neka domaćinstva na Tajvanu dva dana bez vode teku sedmica nakon višemjesečne suše isušila je rezervoare otoka i popularno turističko jezero. (Vlada okruga Nantou putem AP-a)

Neka domaćinstva na Tajvanu ostaju bez tekuće vode dva dana u sedmici. Višemjesečna suša isušila akumulacije na ostrvu i popularno turističko jezero.

Sun Moon Lake - smješteno na 762 m u uzvišenim planinama u okrugu Nantou, ovo jezero je poznato po bistroj pjenušavoj plavoj vodi i živopisnoj planinskoj pozadini.

Vlasti buše dodatne bunare i koriste vojne avione za odbacivanje hemikalija koje siju oblake u nadi da će pokrenuti kišu. Vlada je izdvojila novac za vađenje pitke vode iz mora.

Poljoprivrednici koji trebaju poplaviti neobrađene površine da bi uzgajali rižu, korijen lotosa i druge žedne usjeve teško su pogođeni.

"Cvijeće i sjeme lotosa koje sam posadio neće proizvesti dobro", rekao je Chen Chiu-langstojeći na suhom neobrađenom polju. Poljoprivrednik je očajan i ne zna čemu se može nadati u narednom periodu.

Ovakva situacija se dešava prvi put u 56 godina, navodi vlada. Ovakve suše nije bilo mnogo godina, kažu poljoprivredici.

Omogućio Associated Press Ova fotografija koju je snimio dron, a objavila vlada okruga Nantou, prikazuje osušeno korito jezera Sun Moon u okrugu Nantou u centralnom Tajvanu 23. aprila 2021. Neka domaćinstva na Tajvanu dva dana u sedmici ostaju bez tekuće vode nakon višemjesečne suše isušili su se ostrvski rezervoari i popularno turističko jezero. (Vlada okruga Nantou putem AP-a)

Turizam na Tajvanu jedna je od glavnih industrija U 2015. Tajvan je primio otprilike 10 milijuna međunarodnih posjetitelja. Turističkim poslovima upravlja Turistički ured Ministarstva prometa i komunikacija Tajvana .

Domaćinstva u područjima s restrikcijama najvišeg nivoa dva dana u sedmici ostaju bez tekuće vode. Uključuju drugi po veličini tajvanski grad, Taichung, sa 2,8 miliona ljudi, i županije Miaoli i Changhua.

Omogućio Associated Press Ova fotografija koju je snimio dron, a objavila vlada okruga Nantou, prikazuje smanjivanje jezera Sun Moon u okrugu Nantou u centralnom Tajvanu 23. aprila 2021. Neka domaćinstva na Tajvanu dva dana u sedmici ostaju bez tekuće vode višemjesečna suša isušila je ostrvske rezervoare i popularno turističko jezero. (Vlada okruga Nantou putem AP-a)

Dijelovi Sun Moon jezera, popularnog turističkog mjesta, presušili su.

"Naše poslovanje je 90% manje nego prošle godine", rekao je Wang Ying-shen, predsjedavajući grupe za poslovne ljude koji iznajmljuju brodove za posjetitelje.

Laka kiša pala je u nekim područjima ove sedmice. Međutim ministar ekonomije Wang Mei-hua upozorio je da bi ograničenja u četvrtak mogla biti pooštrena.

Ostali gradovi ograničavaju ukupne zalihe vode za svakog kupca. Uključuju Hsinchu, jedan od najvećih svjetskih ulazaka u proizvodnju poluvodiča, te Tainan i Kaohsiung na jugu.

Buši dodatne bunare usred rekordne suše

Ministarstvo ekonomije u martu je izdvojilo 2,5 milijarde novih tajvanskih dolara (88 miliona dolara) za bušenje bunara i hitna postrojenja za desalinizaciju morske vode.

Pročitaj više: Otkrijte 4 destinacije širom svijeta sa šaljivim nazivima!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)