5 koraka za izradu sopstvenog fitnes plana: Evo kako početi!

pexels-maksim-goncharenok-4775203
Foto: Maksim Goncharenok, Pexels

Razmišljate li o pokretanju fitnes plana? Sada ste udaljeni samo pet koraka od zdravijeg načina života. Pokretanje ličnog fitnes programa može biti jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Fizička aktivnost može smanjiti rizik od hroničnih bolesti, poboljšati ravnotežu i koordinaciju, pomoći vam u mršavljenju - pa čak i poboljšati navike spavanja i samopoštovanje.

Procijenite nivo kondicije

Vjerovatno imate pretpostavke o svojoj kondiciji. Međutim, procjena i bilježenje osnovnih rezultata mogu vam dati mjerila na osnovu kojih možete mjeriti svoj napredak. Da biste procijenili svoju aerobnu i mišićnu kondiciju, fleksibilnost i sastav tijela, razmislite o snimanju:

  • Puls prije i neposredno nakon pješačenja 1,6 kilometara
  • Koliko je vremenski potrebno da prehodate 1 kilometar
  • Koliko standardnih ili modificiranih sklekova možete napraviti
  • Koliko daleko možete posegnuti naprijed dok sjedite na podu s nogama ispred sebe
  • Opseg struka, tik iznad bokova
  • Vaš indeks tjelesne mase

Osmislite svoj fitnes program

Lako je reći da ćete vježbati svaki dan, ali trebat će vam plan. Dok dizajnirate svoj fitnes program, imajte na umu sljedeće stvari!

Razmislite o svojim fitnes ciljevima. Pokrećete li fitnes program kako bi izgubili kilograme? Ili imate drugu motivaciju, poput pripreme za maraton? Imajući jasne ciljeve može vam pomoći da procijenite svoj napredak i ostanete motivisani.

Stvorite uravnoteženu rutinu. Za većinu zdravih odraslih osoba, preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta snažne aerobne aktivnosti sedmično. Sugeriše se i da ovu minutažu rasporedite ravnomjerno. Veće količine vježbanja pružit će još veće zdravstvene beneficije.

Međutim, čak i male količine fizičke aktivnosti su korisne. Biti aktivan kratki vremenski period tokom dana može dovesti do poboljšanja zdravlja.

Počnite blago i polako se nadograđujte. Ako tek počinjete vježbati, počnite oprezno. Ako imate povredu ili loše zdravstveno stanje, obratite se svom doktoru ili terapeutu za pomoć u dizajniranju fitnes programa koji postepeno poboljšava opseg pokreta, snagu i izdržljivost.

Ugradite aktivnost u svoju svakodnevnicu. Pronaći vrijeme za vježbanje može biti izazov. Da biste sebi olakšali, rasporedite vrijeme za vježbanje kao i za bilo koju obavezu.

Sve ove stavke stavite na papir. Pismeni plan može vas potaknuti da ostanete na pravom putu ka cilju.

Obezbijedite sebi adekvatnu opremu

Vjerovatno ćete početi sa adekvatnom obućom. Obavezno odaberite tenisice dizajnirane za aktivnost koju imate na umu. Na primjer, patike za trčanje su lakše težine od obuće za unakrsni trening.

Ako planirate ulagati u opremu za vježbanje, odaberite nešto što je praktično, ugodno i jednostavno za upotrebu. Možda ćete htjeti isprobati određene vrste opreme u fitnes centru prije nego što uložite u vlastitu opremu.

Rrazmisliti o upotrebi aplikacija za fitnes za praćenje aktivnosti, poput onih koji mogu pratiti vašu udaljenost, pratiti sagorijevane kalorije ili vaš puls.

Započnite!

Pripremite se za akciju! Kako započinjete svoj fitness program, imajte na umu ove savjete:
Počnite polako i gradite postepeno. Dajte sebi dovoljno vremena da se zagrijete i ohladite laganim hodanjem ili istezanjem. Zatim ubrzajte do tempa koji je vaš maksimum. Kako se vaša izdržljivost poboljšava, postepeno povećavajte količinu vremena za vježbanje. Većinu dana u sedmici radite 30 do 60 minuta vježbanja.

Ne morate raditi sve vježbe odjednom, tako da možete podijeliti aktivnosti tokom cijelog dana. Kraće, ali češće sesije imaju i aerobne prednosti. Vježbanje u kratkim sesijama nekoliko puta dnevno može se uklopiti u vaš raspored bolje od jedne sesije od 30 minuta. Bilo koja količina aktivnosti je bolja od nikakve. Slušajte svoje telo! Ako osjetite bol, otežano disanje, vrtoglavicu ili mučninu, napravite pauzu. Možda se previše forsirate.

Pratite svoj napredak

Ponovite svoju ličnu procjenu kondicije šest sedmica nakon početka programa, a zatim ponovo svakih nekoliko mjeseci. Možda ćete primijetiti da vam je potrebno povećati količinu vremena za vježbanje da biste se nastavili ostvarivati rezultate. Bit ćete ugodno iznenađeni kada primijetite da vježbate baš onoliko koliko vam je potrebno da ispunite kondicijske ciljeve. Ako izgubite motivaciju, postavite nove ciljeve ili isprobajte novu aktivnost.

Pokretanje programa vježbanja je važna odluka. Upravo zbog toga potrebno je dobro razmisliti i postaviti ciljeve. Pažljivim planiranjem i ubrzavanjem koraka možete uspostaviti zdravu naviku koja traje čitav život.

Pročitajte više: Napokon ravan stomak - Skinite 10 cm sa struka uz ovaj napitak

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori