4 znaka da konzumirate previše šećera, a da toga niste svjesni

Dijeta s visokim udjelom šećera može vam dati osjećaj gladi, ćudljivosti i umora.


Previše šećera također može nadražiti vašu kožu i probavni sistem.

Dodani šećer odnosi se na šećer koji biste pronašli u prerađenoj hrani, a ne na šećer koji se prirodno nalazi u voću. Prvi je povezan s većim rizicima od pretilosti, dijabetesa tipa 2 te bolesti srca i jetre.

Da biste smanjili visok unos šećera prije nego što vam se zdravlje pogorša, možete pripaziti na neke suptilne promjene u vašem raspoloženju, energiji i tjelesnoj dobrobiti i prilagoditi prehranu u skladu s tim.
Debljate se, ali ste i dalje gladni

Šećer možda zadovoljava želju, ali nije dobro za ostatak tijela.

Ipak, tijelo brzo sagorijeva šećer u usporedbi s proteinima, vlaknima i zdravim mastima - a slatki međuobrok može vas učiniti još gladnijima nego prije.

Konzumacija šećera preplavljuje vam mozak hormonom užitka dopaminom, istovremeno remeteći vaš metabolizam i ometajući hormone koji vam govore kada ste siti.

Taj ciklus može dovesti do kompulzivnog grickanja i nezasitne gladi, što može biti posebno teško ako uzimate grickalice i toku dana.

Ljudi su skloni žudnji za šećerom navečer, kada tijelo sporije sagorijeva energiju i radi s većom tolerancijom na šećer - a navika noćnog grickanja povezana je s većim rizikom od prekomjerne težine ili pretilosti.

Gladni ste?

Konzumacijom previše šećera također se možete osjećati neraspoloženo ili tromo - pogotovo ako jedete prerađene grickalice s visokim šećerom.

Obrok s visokim udjelom šećera bez proteina ili masti uzrokovat će skok šećera u krvi, srušivši razinu energije i osjećajući se umorno i razdražljivo.

Pad nakon skoka također je povezan sa smanjenom razinom šećera u krvi u mozgu, pa ćete se možda osjećati pomalo maglovito i nakon previše šećera.

Studija objavljena u časopisu Neurology otkrila je da povišeni šećer u krvi ima negativan utjecaj na kogniciju, što bi moglo značiti poteškoće s učenjem i konsolidacijom pamćenja.

Dugoročno gledano, jedenje puno dodanih šećera može potaknuti upalu, pogoršati raspoloženje i dovesti do simptoma depresije, prema drugoj studiji objavljenoj u časopisu Medical Hypotheses.


Koža vam puca oko usta i brade

Hrana s visokim udjelom šećera može biti okidač za akne, premda postoje mnogi drugi dijetni i ne-dijetni čimbenici koje treba uzeti u obzir.

Nedavno istraživanje u dermatologiji JAMA pokazalo je da je zapadnjačka prehrana bogata slatkom hranom - kao i mlijekom i masnom hranom - povezana s aknama kod odraslih.

Jedenje puno šećera može dovesti do rezistencije na inzulin, što zauzvrat povećava razinu hormona zvanih androgeni. Visoka razina androgena može uzrokovati pojavu upalnih hormonalnih akni oko usta i čeljusti.

Kasnije u životu šećer može ubrzati proces starenja kože, prema studiji u Nutrients - pazite i na prerane bore.
Vaš probavni sustav djeluje

Poput akni, probavne smetnje mogu se pojaviti iz mnoštva razloga. Bez obzira na glavni uzrok, stručnjaci kažu da dijeta s visokim udjelom šećera ne može pomoći.

Prema istraživanjima na štakorima i miševima, previše šećera može smanjiti raznolikost vašeg crijevnog mikrobioma za samo tjedan dana. Davanje životinjama slatke otopine slične većini bezalkoholnih pića ne samo da je smanjilo dobre bakterije u njihovim crijevima, već je omogućilo i napredovanje štetnih bakterija.

Konzumacija puno šećera i bezalkoholnih pića povezana je s visokom stopom upalnih bolesti crijeva poput ulceroznog kolitisa.

Povrće i hrana bogata vlaknima, s druge strane, imali su zaštitni učinak. Ali ako jedete hranu s puno dodanog šećera, vjerojatno vam nedostaju neke druge važne hranjive tvari za zdravlje crijeva i opću dobrobit.

PROČITAJTE VIŠE: Pet najvećih benefita svakodnevnog šetanja

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori