2. maja odbranjena je država: Dan kada je BiH opstala

U 10 sati krenuo napad na grad iz Nedžarića, Lukavice, s Trebevića

Sprečavanjem da jedinice tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) 2. maja 1992. godine zauzmu zgradu Predsjedništva BiH odbranjena je država Bosna i Hercegovina. Stoga je 2. maj 1992. jedan od ključnih datuma u opstojnosti samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Tramvaji puni vojnika

Tog dana zarobljen je prvi predsjednik Predsjedništva RBiH, rahmetli Alija Izetbegović, zapaljena je i izgorjela zgrada Glavne pošte u Sarajevu. Prvi put nakon Drugog svjetskog rata u Sarajevu je označena zračna opasnost. Sarajevo je bilo pod opsadom 1.460 dana.

Zoran Čegar, heroj odbrane Sarajeva, kaže da je u 10 sati krenuo napad na grad iz Nedžarića, Lukavice, s Trebevića. Niz Vraca je sišao tenk i kretao se prema Skenderiji.

- Gađali su nas iz svih vrsta oružja. Kako je dan odmicao, tako su prilazile ostale jedinice JNA. Njihov cilj je bio da izvrše državni udar i zauzmu Predsjedništvo, a sve zbog toga što je BiH tražila nezavisnost, što nije odgovaralo Srbiji i ostatku JNA - prisjeća se Čegar.

Kada je vidio da je stala artiljerijska priprema, kaže da mu je bilo jasno da će napasti na grad.

- Ušli su u tramvaj. Pošli su prema zgradi Predsjedništva. Sačekali smo ih u onom parku na Skenderiji. Tramvaji su bili puni vojnika. Pucali su na nas. Došlo je do sukoba. Kako je dan odmicao, oni su se povukli - kaže Čegar.

Ružan plan

Nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Avdo Hebib kaže da je 2. maj jedan od najznačajnijih datuma odbrane BiH.

- Bez obzira na to što je general Kukanjac, koji je bio komandant bivše JNA, obećavao da će se suzdržati od bilo kakvih sukoba, ipak su napravili jedan vrlo ružan plan kada je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović bio zarobljen u Lukavici. Dešavale su se nedefinirane stvari od ljudi koji su se našli u to vrijeme u Predsjedništvu, a za koje se ne zna ni kako su tu došli, a ni i zašto su došli. Govorim o Fikretu Abdiću. Sve je rađeno planski - govori Hebib.

Naišli su na jak otpor naših boraca

- Naišli su na jak otpor naših boraca. Nisu to očekivali. Došlo je do ozbiljnih sukoba i tu je gotovo 40 njihovih vojnika stradalo. Mislili su da će ušetati u Predsjedništvo. Naivno su stradali, nepotrebno. Uspjeli smo odbraniti Predsjedništvo. Tako da je taj datum jedan od najvažnijih - zaključuje Hebib.

Imali su Fikreta Abdića

Čegar kaže da se ne zna je li bilo teže 2. ili 3. maja.

- Taj dan je bio presudan za odbranu BiH. Jer, da su oni zauzeli Predsjedništvo, a imali su Fikreta Abdića spremnog za predsjednika, imali bi sve poredano. Ali desilo se šta se desilo. Hvala Bogu - kaže Čegar.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)