Zemlje EU nastavljaju ublažavati ograničenja COVID-19 : Je li pandemija došla do kraja?

Pandemija

Ove 3 zemlje EU/EEA već su uklo
Foto: Freepik

Iako se virus nastavlja širiti na visokim razinama, većina zemalja Europske unije i Europskog gospodarskog prostora ukinula je ili barem ublažila neka od ograničenja u vezi s COVID-19 tokom posljednjih nekoliko mjeseci.

Island, Norveška i Slovenija samo su neke od zemalja EU/EEA koje su već ukinule sva svoja pravila o COVD-19.

Island sada dopušta ulazak svim putnicima, bez obzira na njihovu zemlju porijekla, bez potrebe da po dolasku pokažu potvrdu o vakcinaciji, oporavku ili testiranju. Osim toga, islandske su vlasti također ukinule sve svoje domaće mjere, što znači da putnici više ne moraju slijediti nikakva pravila.

Slično, Norveška i Slovenija sada svima dopuštaju ulazak bez ograničenja. Dvije zemlje su također ukinule svoje domaće mjere protiv COVID-19.

Ove 3 zemlje EU/EEA već su uklonile sva pravila za ulazak u COVID-19

Osim ove tri zemlje, ograničenja ulaska ukinule su i Mađarska, Irska i Rumunjska. Sada dopuštaju ulazak svim putnicima, uključujući i one koji nisu vakcinisani, oporavljeni ili testirani.

Iako druge zemlje još uvijek drže pravila ulaska na snagu, većina ih je ublažila neke od mjera.

Austrija je 5. marta ukinula sve svoje domaće mjere protiv COVID-19 . Sve osobe sada mogu prisustvovati različitim javnim mjestima, aktivnostima i događajima bez posjedovanja valjane propusnice.

Francuska je također ukinula uvjet zdravstvene propusnice . Putnici, kao i građani zemlje, sada mogu pristupiti različitim mjestima bez ograničenja.

Drugi, poput Grčke, Italije, Španjolske, Finske i Češke, između ostalih, također su ublažili svoja pravila ulaska i domaća pravila.

Uzimajući u obzir ublažena pravila koja se trenutno primjenjuju, mnogi su pretpostavili da je pandemiji COVID-19 konačno došao kraj.

Ipak, dr. Catherine Smallwood, voditeljica s COVID-19 Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za regiju EU, ne misli tako. Govoreći za Euronews, Smallwood je rekla da trenutnu situaciju neće nazvati krajem pandemije.

Iako virus ne nameće ozbiljne zdravstvene posljedice kao u svojim ranim fazama, Smallwood je napomenuo da se još ne možemo pretvarati da virus više nije među nama, sugerirajući da bi svi trebali barem slijediti osnovna pravila, kao što je dobivanje vakcine.

Takva izjava prati porast slučajeva zaraze u EU, posebno u Njemačkoj, kao i u nekoliko azijskih zemalja, poput Kine i Južne Koreje.

Njemačka bilježi neke od najvećih stopa zaraze od početka pandemije. Država je prošle sedmice dosegla rekordnu vrijednost. 17. marta njemačke su vlasti otkrile da je u zemlji registrirano više od 294.000 novih slučajeva zaraze.

Pročitajte više: Direktor Moderne očekuje kraj pandemije za godinu dana

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori