Želite da vam dan počne i završi dobro? Uradite ovo…

Buđenje

Da vam dan započne dobro
Foto: Profimedia

Ako niste jutarnji tip osobe i ustajanje iz kreveta posmatrate kao zastrašujući zadatak, pokušajte se poslužiti sa ovih pet jednostavnih koraka da ujutru budete motivisani i osoba puna energije.

Šta je život bez nekoliko jednostavnih trikova? Svi bismo mogli koristiti neke savjete i trikove kako bismo u svoj život unijeli pozitivu i smjernice i napredovali. Jutra obično određuju ton dana, a kakvu energiju ujutro ponesemo, imaće uticaj na raspoloženje tokom cijelog dana.

Istezanje

Foto: Unsplash

Čim se probudiš, stvori naviku raditi jednostavne vježbe istezanja. To će povećati proizvodnju serotonina i dopamina u tvom tijelu, zbog čega ćeš imati više energije za dan pred tobom. Za početak, možeš probati kratko istezanje u krevetu. Dok si još u pidžami, odmah nakon alarma, umjesto da ga odgodiš ili odmah kreneš čitati portale i gledati društvene mreže, probaj petominutno istezanje. Ovo možeš raditi i zatvorenih očiju, ali probaj se potpuno skoncentrisati na lagane pokrete koje izvodiš. Kasnije, pređi na istezanje na prostirki za jogu, koje takođe ne mora biti duže od pet minuta.

Pospremi krevet

Unsplash

Spremanje kreveta odvodi te od negativnih misli ujutro (ako ih imaš) i trenutno daje osjećaj dostignuća. Od jutra ćeš se osjećati energično i spremno započeti druge zadatke. Daje tijelu ritam i protok koji je potreban za dalje. Sitnica zbog koje će tvoj dan započeti sa osjećajem da u životu imaš red i sve pod kontrolom. Kada bismo pitali naše bake, bilo bi im nezamislivo ustati iz kreveta i ostaviti razbacanu posteljinu. Iako je navika spremanja kreveta prvenstveno imala estetsku funkciju u njihovo vrijeme, danas je dokazano da to utiče pozitivno i na čovjekovu psihu.

Slušaj muziku

Pexels

Svoju jutarnju rutinu možeš učiniti zabavnijom dodavanjem muzike koja će prirodno razbuditi tijelo, dok se spremaš za posao. Možeš napraviti jutarnju listu za reprodukciju i uključiti motivacijske pjesme koje će uticati na dizanje energije. Muzika je lijek za mnoge probleme, a slušanje omiljenih stihova direktno utiče na tvoju produktivnost, želju, ambiciju, optimizam, ali i emocije. Ali objektivno, šta bi bilo bolje za ulazak u novi dan, od plesnih koraka i energije koja struji cijelim organizmom?

Ciljevi

Unsplash

Nije bitno kojim redom, ali mi preporučujemo da kratku listu dnevnih ciljeva zapišeš u krevetu, odmah nakon buđenja. Još uvijek sanjivi, tada smo puni pozitivne energije i entuzijastičnih zamisli, koje tokom dana blijede. Izdvoji dvije minute da zapišeš šta želiš ostvariti toga dana, a naveče napravi analizu postignutih ciljeva. Zapisivanje možeš obaviti i uz prvu jutarnju kafu ili doručak.

Voljene osobe

Unsplash

Najveća motivacija i inspiracija svima nama, čime god se bavili, jesu naši bližnji. Zbog toga, dan ne treba počinjati bez toplih riječi upućenih najdražim osobama. To može biti „dobro jutro“, „volim te“, „želim ti uspješan dan“ ili nešto drugo tebi bitno, samo nemoj da izostane. Razmjena lijepih riječi sa partnerom, prijateljima ili porodicom, daće ti potreban vjetar u leđa da svi zadaci i izazovi koje imaš pred sobom, budu rješivi.

Pročitajte više: Kako znati koliko sati spavanja je dovoljno?

Pratite nas na Facebook akter.ba - Želite da vam dan počne i završi dobro? Uradite ovo…

Želite da vam dan počne i završi dobro? Uradite ovo…

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)