Frizeri objašnjavaju: kako da vam kosa brže raste

izvor: pexels.com
izvor: pexels.com

Život u karanteni potaknuo je mnoge ljude da donesu neke ne baš dobre odluke o kosi - šišanje samostalno, šiške zbog kojih požalite...

Srećom, frizerima nije strano pomagati ljudima da poprave probleme sa kosom i imaju nekoliko isprobanih trikova koji će vam pomoći da kosu izraste duže, brže.

Iako priroda na kraju mora krenuti svojim putem kada treba njegovati kosu (većini nas prosječno mjesečno naraste pola centimetra).

Koristite pravi šampon i isprobajte serum

Glavni trik kose koja brzo raste je zdrava kosa, a "trik zdrave kose je zdravo vlasište", kaže Joseph Maine, poznati frizer i suosnivač zaštitnog znaka Beauty.

Zdrava koža i kosa započinju dobrim temeljima faktora zdravog načina života poput dobre prehrane, spavanja i vježbanja.

Kada je riječ o proizvodima poput šampona, želite koristiti proizvod koji pomaže u održavanju vlasišta zdravim i bez nakupljanja, navodi Maine.

Kada kupujete šampone i proizvode, potražite pojašnjavajuće šampone i pilinge za vlasište koji mogu pomoći u uklanjanju nakupina.

Serum vlasišta također može pomoći u jačanju zdravlja vlasišta, što zauzvrat pomaže u pospješivanju rasta kose. Shelly Aguirre, stilistica u salonu Maxine u Chicagu, preporučuje korištenje seruma Kerastase Initialiste: "Daje vlasištu zdravo mjesto za rast kose.

Baš kao što i serume koristimo za svoje lice, moramo koristiti isti pristup i za svoje vlasište ," ona kaze.

Ricinusovo ulje je također popularan serum za vlasište koji preporučuju frizeri, iako ne postoji čvrsta nauka koja bi podržala tvrdnju da može pomoći vašoj kosi da raste. Možete ga koristiti baš kao i serum, nanoseći ga na vlasište.

Redovno "skidajte prašinu" sa vaše kose

Zvuči pomalo čudno, ali šišanje ispucalih vrhova zapravo pomaže vašoj kosi da brže raste. "Ako vam se krajevi počnu sušiti ili cijepati, rastavit će se i odlomiti, što će vrlo teško dobiti na duljini. Makazama skratite ispucale krajeva laganim laganim svakih 8 do 12 sedmica", kaže Maine.

"Kosa raste brzinom od približno pola inča mjesečno. Problem je u tome što se podijeljeni vrhovi neprestano cijepaju. Dakle, ako ne uklonite podijeljene vrhove, kosa vam zapravo može izgledati slabije.

Da ne spominjem, podijeljeni vrhovi se pomiču uz dlaku ", kaže Aguirre. Aguirre ponavlja Maineov savjet da će vam redovito dotjerivanje pomoći da kosa brže raste jer se brinete o podijeljenim vrhovima prije nego što postanu problem.

Smanjite oštećenja od toplote

Toplina je još jedan krivac za oštećenje pramenova. Ako kosu svakodnevno fenirate i oblikujete toplotnim alatima, pokušaćete otpustiti toplotu (ili barem smanjiti koliko često je koristite) kako biste kosu održali zdravijom i jačom.

"Čak i ako koristite zaštitne sredstva protiv topline, s vremenom će vrućina naštetiti", kaže Aguirre.

Aguirre također preporučuje ispiranje kose hladnom vodom na kraju tuširanja jer "hladna voda zatvara kožicu, što će ojačati kosu prije nego što je stilizirate", kaže ona.

Također možete pokušati zamijeniti svoju pamučnu jastučnicu za svilenu ili satensku kako biste smanjili potencijalno lomljenje i oštećenje. "Ovo će spriječiti trenje koje pamučne jastučnice mogu izazvati. Kosa će vam kliziti", kaže ona.

Isprobajte dodatke

Mnogi se ljudi zaklinju dodacima za pomoć u rastu kose, uključujući Maine.

"Ja osobno uvijek preporučujem Nutrafol. Osim što vaša kosa raste brže, može je učiniti i gušćom smanjenjem prometa", kaže Maine. Nutrafol je popularni dodatak za rast kose koji sadrži vitamine, minerale i drugo bilje koje bi trebalo pomoći u metabolizmu, hormonima, upalama, stresu, životnoj sredini i prehrani - sva područja za koja marka tvrdi da mogu doprinijeti stanjivanju kose.

Kompanija je finansirala kliničko istraživanje o proizvodu, koje je pokazalo obećavajuće rezultate tokom šestomjesečnog perioda studije. Važno je imati na umu da najrigoroznija istraživanja nemaju sukob interesa - što znači da se, budući da je Nutrafol financirao studiju, očekuje da će imati pozitivne rezultate.

Drugi najpopularniji vitamin povezan sa rastom kose je biotin. Prije nego što započnete s uzimanjem biotina, obratite se svom liječniku i provjerite imate li nedostatak.

Nauka o biotinu i rastu kose zapravo nije toliko čvrsta, pa uzimanje dodataka može biti nepotrebno. Prema sistematskom pregledu objavljenom 2017. godine, nema dovoljno istraživanja koja bi podržala tvrdnju da uzimanje biotina podržava rast kose.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

29 thoughts on “Frizeri objašnjavaju: kako da vam kosa brže raste

 1. Pingback: URL
 2. Pingback: aksara178
 3. Pingback: จำนำ patek
 4. Pingback: buy cake carts
 5. Pingback: ขออย
 6. Pingback: cabana tent
 7. Pingback: ks quik 2000
 8. Pingback: Myflixer
 9. Pingback: ayahuasca tea etsy
 10. Pingback: trustbet
 11. Pingback: โคมไฟ
 12. Pingback: ks quik 2000
 13. Pingback: iTunes gift card
 14. Pingback: คอริ่ง

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)