Kantarionovo ulje za kosu – zdravo ili nezdravo?

Kantarionovo ulje za kosu – zdravo ili nezdravo?
Prednosti kantarionovog ulja su brojne

Prednosti kantarionovog ulja su brojne. Najčešće se koristi za liječenje anksioznosti i depresije. Međutim, kantarionovo ulje se može koristiti i za kosu. U nastavku saznajte koje su sve prednosti i nedostatci kantarionovog ulja za kosu.

Prednosti kantarionovog ulja, pogotovo za kosu, još se uvijek istražuju pa imajte to na umu kada čitate o prednostima i nedostatcima.

Prednosti kantarionovog ulja za kosu

Novija istraživanja pokazuju da bi mogle postojati neke prednosti upotrebe kantarionovog ulja za kosu. Između ostaloga, ovo ulje sadrži brojne vitamine, beta karoten, antioksidanse i tvari antimikrobnog djelovanja.

Neke od prednosti primjene kantarionovog ulja na kosu su sljedeće:

  • stimuliranje rasta kose,
  • prevencija i liječenje peruti,
  • jačanje kose.

Prema istraživanju na životinjama koje su proveli Kiyan et al., objavljenom 2015. godine u časopisu Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery, postoje indikacije da kantarionovo ulje štiti folikule dlake. Topičkom primjenom ovo ulje štiti donje slojeve kože od štetnih toplinskih utjecaja, pa tako štiti i folikule od ozljeda.

Primjena kantarionovog ulja na kosu

Kantarionovo ulje može se primjenjivati topički ili oralno. Za najbolji učinak na kosu i što manje nuspojava preporučuje se topička primjena kantarionovog ulja na kosu.

Ako želite topički koristiti kantarionovo ulje za kosu, najčešće se preporučuje izrada kućne maske koja sadrži ovo ulje. Način pripreme i primjene ovisi o željenim promjenama na kosi.

Za jačanje kose umasirajte par kapi čistog kantarionovog ulja (ili ulja razvodnjenog s vodom) u tjeme sat vremena prije pranja kose. Stavite kosu u turban ili ju prekrijte plastičnom vrećicom pa isperite šamponom nakon sat vremena.

Za volumen i sjaj kose pripremite tekućinu za ispiranje kose koja će zamijeniti mjesto s vašim regeneratorom. Za pripremu su potrebne 1 – 2 čajne kašike suhe gospine trave i 1000 ml vode. Prelijte gospinu travu vrućom vodom i ostavite 30 – 40 minuta. Upotrijebite tekućinu nakon ispiranja šampona s kose, umjesto regeneratora.

Za uklanjanje peruti pripremite jednostavnu masku od samo dva sastojka:

  • 3 jušne žlice kantarionovog ulja,
  • 1 jušna žlica sezamovog ulja.

Nanesite ovu masku na kosu i nakon 15 minuta ju isperite.

Nuspojave kantarionovog ulja za kosu

Često se govori o opadanju kose kao jednoj od nuspojava korištenja kantarionovog ulja za ljekovite svrhe.

Prema kliničkom slučaju koji su proučili istraživači Parker et al., objavljenom 2001. godine u časopisu The Canadian Journal of Psychiatry, postoje indikacije pogoršanja gubitka kose nakon oralne primjene kantarionovog ekstrakta.

Imajte na umu da opadanje kose također može biti povezano s određenim lijekovima za anksioznost ili depresiju. Stoga prilikom čitanja istraživanja o utjecaju kantariona na ta stanja i uočenih nuspojava, potražite i informaciju o lijekovima. Nadalje, najčešće se radi o nuspojavama povezanim s oralnom primjenom kantarionovog ekstrakta.

U svakom slučaju, ako vam kosa postaje tanja i sklonija opadanju tokom korištenja kantarionovog ulja, savjetujte se s liječnikom i razmotrite opciju prestanka korištenja ovog ulja.

Savjetujte se s liječnikom ako se odlučite na oralnu primjenu kantarionovih pripravaka zato što mogu ulaziti u interakcije s drugim lijekovima koje pijete.

Pročitaj više: Vitamini za nokte – koji su i kako ih uzimati?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)