Incidenti na protestima u Parizu zbog oružanog napada kod kurdskog centra

Protesti

Napad je potresao kurdsku zajednicu u glavnom gradu Francuske i stavio policiju u posebnu pripravnost za vikend u kom se slavi Božić

Kurdski aktivisti, ljevičarski političari i grupe boraca protiv rasizma, protestovali su 24. decembra u Parizu zbog ubistva troje ljudi kod Kurskog kulturnog centra u glavnom gradu Francuske, za koje tužioci kažu da je rasno motivisano, prenijela je agencija AP.

Muškarac starosti 69 godina je 23. decembra iz revolvera pucao na prolaznike i ubio troje ljudi, a tri osobe ranio, saopštilo je parisko tužilaštvo.

Napad je izazvao zabrinutost zbog mogućnosti zločina iz mržnje protiv manjinskih grupa u vrijeme jačanja ekstremne desnice u Francuskoj i Evropi.

Osumnjičeni napadač je ranjen i u pritvoru je.

Kako javlja AP pozivajući se na izjave zvaničnika, riječ je o francuskom državljaninu koji je ranije osuđivan zbog ilegalnog držanja oružja i oružanog nasilja.

Prošle godine je optužen za napad na migrante, ali je oslobođen optužbi u decembru ove godine.

Osumnjičeni za napad suočava se sa mogućim optužbama za ubistvo i pokušaj ubistva na rasnoj osnovi, navela je 24. decembra kancelarija tužilaštva u Parizu.

Protest na Trgu Republike u istočnom dijelu Pariza protekao je uz incidente.

Pojedini učesnici su bacali klupe, kamenice i kante za smeće i sukobili se sa policijom, nakon čega je policija ispalila suzavac.

Napad je potresao kurdsku zajednicu u glavnom gradu Francuske i stavio policiju u posebnu pripravnost za vikend u kom se slavi Božić.

Šef policije Pariza sastao se 24. decembra sa članovima kurdske zajednice kako bi pokušao da smiri situaciju.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin je rekao da je osumnjičeni za napad u petak jasno ciljao na strance i delovao samostalno, te da nije zvanično povezan s bilo kakvim ekstremnim desničarskim ili sa drugim radikalnim pokretima.

Kurdski aktivisti rekli su da ih je nedavno policija upozorila na moguće bezbjednosne prijetnje na mjestima gdje se okupljaju Kurdi.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori