Direktor RAK-a sudi novinarima bez suda: Zavjera protiv Hadžifejzovića

SRAMOTNO

Milinović prije bilo kakve istrage i odluke poručio Face televiziji da će snositi rigorozne sankcije

Kada bismo vam rekli da živimo u zemlji u kojoj predsjednik države prijeti novinarima krivičnim procesuiranjem, a direktori regulatornih agencija, ljudi od povjerenja političkih lidera, bez istrage i dokaza osiono najavljuju „rigorozne“ kazne, prva asocijacija bi vam bila na neku autokratsku državu putinovskog tipa. Nažalost, ono što i dalje zvuči kao vijest s neslobodnog istoka, u Bosni i Hercegovini je već odavno realnost.

„Ubije“ ili „umiri“

Protiv uglednog novinara Senada Hadžifejzovića, nakon vikend izdanja njegovog Centralnog dnevnika, pokrenuta je opća hajka. Ovaj put nije, kao što to obično biva, meta SDA-ovih funkcionera i njihovih jurišnika, nego SNSD-ove mašinerije.

Najprije su mediji i pojedinci bliski režimu krenuli širiti teoriju da je Hadžifejzović u intervjuu sa srbijanskim analitičarem Dušanom Janjićem navodno rekao da je rješenje za Dodika da se “smijeni, smiri, ubije”.

Senad Hadžifejzović se oglasio negirajući da je kazao „ubije“, nego da je upotrijebio riječi „umiri“ te da se stoga nema šta izvinjavati. I uistinu, iako je riječ izgovorena prilično nerazgovjetno, kada se snimak usporeno posluša, na kraju se jasno može razaznati da je u pitanju riječ „umiri“, posebno jer se na kraju jasno čuje otegnuti samoglasnik “i”.

Politička direktiva

Tu riječ, međutim, nije čuo, jer ga očito nije ni zanimalo, direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Draško Milinović. On je, bez bilo kakve istrage i odluke, poručio kako će prema Face televiziji posegnuti za „najrigoroznijim mjerama“.

Bivši član RAK-a Plamenko Čustović kaže kako je upravo Milinović razlog što je prije dvije godine dao ostavku u RAK-u.

- Tad sam rekao da je politika na velika vrata ušla u RAK, a ovo što se dešava je posljedica toga. Ovo što Milinović radi je čisti voluntarizam koji nema veze s profesijom, ali Milinović nije postavljen zbog svog profesionalizma, nego da bi po narudžbi radio ovakve stvari - kazao nam je Čustović.

Prema njegovim riječima, dok je Milinović na čelu RAK-a, mediji mogu očekivati „batinu“.

- Ako se mediji ne budu ponašali u skladu s interesima onih koji vladaju RAK-om, sudbina im neće biti nimalo ružičasta - upozorio je Čustović.

Iako nije tajna da se na čelu ključnih institucija u BiH redom postavljaju kadrovi na osnovu lojalnosti prema vladajućim političkim strukturama, uistinu zabrinjava činjenica da se direktori agencija zbog nepovoljnog izvještavanja o političkim liderima s kojima su povezani usuđuju koristiti svoju poziciju moći da prije bilo kakvih procedura „suda i presude“ najavljuju oštre kazne za medije, što duboko budi sumnju u njihove časne namjere i profesionalizam.

Reakcija “Kruga 99”

Na reakciju direktora RAK-a reagirali su i iz “Kruga 99”.

- Čitati u emisiji izrečeni pojam "umiri", a potom ga tumačiti unutar opsega pojma "ubiti", može samo izokrenuta svijest i manipulativni um spreman na svaku priliku za ispiranje rasudnih moći ciljne grupe kojoj je namijenjena - poručili su iz “Kruga 99”.

’BH novinari’ pružili podršku

Upravni odbor Udruženja “BH novinari” pozvao je RAK da analizira izjave Milinovića povodom njegovih najava o kaznama za Face televiziju i Senada Hadžifejzovića.

Tvrde da je Milinović unaprijed "presudio" Hadžifejzoviću.

Zanimljivo je da Milinovića i RAK u napadima na Hadžifejzovića podržavaju SDA botovi predvođeni Jasminom Mulahusićem.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori