Zašto trebate povremeno zapaliti lovorov list?

lovorov list zdravlje
lovorov list

Lovorov list je od davnina korišten kao znak slave i pobjede te su stoga glave starih rimskih imperatora bile ukrašene vijencem od lovorovog lišća. Zato nije čudo da je za lovorov list značenje višestruko. Lovor se koristio kao ukras, u magiji, kao začin te lijek za mnoge bolesti.

To je čudotvorna biljka i šteta ga je koristiti samo kao dodatak jelima. Stručnjaci kažu kako se radi o vrlo moćnoj biljci koja usporava starenje, popravlja raspoloženje, čisti tijelo, rješava respiratorne probleme i još dosta toga.

Lovor je zimzeleno drvo koje cvjeta u proljeće, a ima snažni miris i gorki okus. Kao začin se lijepo slaže s jelima od povrća, mesa, pečenjima pa čak i desertima. 

Ovo je nekoliko načina na koje ga možete koristiti za zdravlje:

Pomaže kod tjeskobe i umora, razbuđuje

Kombinacija hemikalija u lovorovom listu djeluje smirujuće na tijelo i psihu. Sve što treba da uradite jeste da zapalite nekoliko listića u prostoru u kom boravite i da udišete taj dim. Ali, to nemojte raditi prije spavanja jer će vas miris zapaljenog lovora razbuditi.

Tjera sluz iz pluća

Lovorov list je stimulans disajnih puteva i može pomoći u izbacivanju sluzi iz pluća. Najbolji način je da stavite svježe ili suve listove u vruću vodu i da udišete paru, odnosno da se inhalirate. Pomaže i mazanje uljem lovora po prsima. To liječi alergije i astmu.

Pomaže kod dijabetesa

Istraživanje je pokazalo kako konzumiranje 3 grama lovora na dan smanjuje nivo glukoze kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

Dobar je za probavu

Stavljajte ga što više u hranu ili izmasirajte stomak uljem lovora nakon obroka, to će pomoći u izlučivanju probavnih sokova i bržoj preradi hrane u želucu. Za pravilan rad srca - organski spoj pronađen u lovoru jača zidove kapilara u srcu i pomaže da se eliminiše loš holesterol iz tijela.

Liječi upalu zglobova

Uljem od lovora masirajte bolno područje i pojačajte količinu lovorovog lišća koju dodajete u hranu. Kod urinarnih infekcija - pomiješajte prah od lovora sa mlijekom i pijte. Radi se o starom receptu za rješavanje ovih problema.

Ako se pitate je li lovorov list otrovan, odgovor je potvrdan. Ipak, lovor je otrovan samo za pse i mačke te ga oni nikako ne bi smjeli jesti. Trudnicama se preporučuje izbjegavanje lovora u prehrani jer u nekim slučajevima može inducirati pobačaj. 

Pročitaj više:Bruskete s paradajzom i bosiljkom: Odlična ideja za doručak

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)