Zašto odlazak Semira Efendića ne mora predstavljati konkurenciju samo za SDA

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić jučer je potvrdio da je zvanično istupio iz članstva u Stranci Demokratske Akcije (SDA). Te da postaje predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Njegov odlazak vjerovatno će najviše pogoditi SDA s obzirom na glasove koje je donosio, ali ne mora značiti da na određeni način neće i pogodovati ovoj stranci.

Efendić je već dugo jedan od nezadovoljnih u SDA. Sve je počelo aferom koja je izrasla u procesu izbora za predsjednika Kantonalnog odbora stranke u Sarajevu. Načelnik Novog Grada tada je bio kandidat za predsjednika, a nekoliko dana nakon izbora Efendić je objavio audiozapis na kojem je jasno kako se "lobiralo" i kako su kupovani glasovi. Tada je za predsjednika KO SDA izabran Fikret Prevljak.

Od tada se Efendić prilično isključio iz značajnijeg stranačkog aktivizma. Na prošlogodišnjim izborima vodio je svoju kampanju, gotovo nezavisno od stranke. Njegov politički kapital je ogroman s obzirom na broj glasova koje je na svim izborima donosio. Danas je pitanje da li bi SDA u Skupštini KS imala najviše zastupnika da na izborima 2018. Efendić nije bio nosilac liste.

Napuštanjem SDA Efendić neće mijenjati ideološki pravac

Zbog toga se smatra da će njegov odlazak najviše pogoditi SDA. Na prošlim izborima Efendić je osvojio nešto više od 20.000 glasova i jedini je načelnik iz SDA koji je pobijedio u nekoj od gradskih općina.

Napuštanjem dosadašnje stranke i preuzimanjem jedne posurnule političke organizacije Efendić će snagom koju posjeduje u najmnogoljudnijoj općini u državi biti konkurencija ne samo SDA, već i Narodu i pravdi. A obzirom da imaju slične ideološke principe.

Stoga, zašto situaciju u vezi s Efendićem ne posmatrati u kontekstu političke konkurencije čak i Narodu i pravdi. A ukoliko praksa pokaže da bi Efendić kroz Stranku za BiH dio birača mogao otrgnuti od NiP-a. To bi u nekom scenariju donekle pomoglo i SDA. A tu se otvara pitanje postizbornih koalicija.

SDA do sada nije zvanično komentirala odlazak Efendića i teško je očekivati da će uputiti neke "teške riječi". Neka buduća koalicija SDA i SBiH ne smije biti isključena kao opcija s obzirom na to da su i do sada često znali koalirati na nižim nivoima. S druge strane, teško je očekivati koaliciju SDA i NiP-a pa se i kroz tu prizmu mogu posmatrati političke posljedice poteza Semira Efendića.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori