Mnogo je načina na koje kuhamo krompir. Svestrano je povrće i osnovna hrana u mnogim domaćinstvima.
Krompir je relativno jeftin, jednostavan za uzgoj i prepun raznovrsnih hranljivih materija.
Poznato je mnogo recepata s krompirom, a danas vam donosimo ovaj: "zapečeni krompir sa sirom", i to po receptu chefa Jamieja Olivera.
Bogati umak s cheddarom ovom krumpiru daje posebnu aromu i okus. Može se poslužiti kao prilog uz različita mesna jela ili ga jesti samostalno uz zdjelu salate. Priprema je jednostavna, a okus će osvaja na prvi zalogaj!
Sastojci:
2 kg krompira
30 g maslaca
2 kašike brašna
500 ml mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
75 g cheddara
75 g Gruyère sira
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 ° C. Oguli i nareži krompir na ploške debljine tri mm, a zatim ga kuhaj u velikom loncu s kipućom slanom vodom dok ne omekša.
Dobro ga ocijedi i prebaci u veliku posudu za pečenje. Na tavi otopi maslac, umiješaj brašno, zatim dodaj mlijeko i vrhnje. Pusti da krčka dok se umak ne zgusne, neprestano miješajući.
Makni s vatre, u umak naribaj veći dio sira, a zatim začini soli i crnim biberom. Krompir prelij umakom, naribaj preostali sir, a zatim peci 45 minuta ili dok krompir ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Pročitaj više: GURMANSKA PILEĆA SALATA