Zanimljivosti o slonovima: Slonovi su homoseksualci?

Zanimljive činjenice

Zanimljivosti o slonovima: Slonovi su homoseksualci?
Foto: Wikipedija

Slon je jedna od najdruštvenijih životinja. Ne može živjeti sam, potrebna mu je komunikacija sa rodbinom.

Slonovi zaista jako poštuju ostatke svoje rodbine: oni lako prepoznaju kosti svojih suplemenika na hrpi drugih kostiju, nikada neće nagaziti kosti preminulog slona, a također će ih pokušati odgurnuti u stranu kako ne bi došli drugi članovi stada.

Slonovi su jedine životinje koje imaju obred sahranjivanja. Obično, životni vek slona je 60-80 godina. Ako je slon bolestan, tada članovi stada donose hranu i vodu za njega i tako ga podržavaju.

Ako slon umre, onda će neko vrijeme pokušavati da ga ožive vodom i hranom. Kada postane jasno da je slon mrtav, krdo se zaustavlja. Često, oni iskopavaju plitak grob i mrtvog slona prekrivaju blatom i granama, a zatim ostaju na grobu nekoliko dana. Ako je neki slon imao veoma blizak odnos sa pokojnikom, može doći do depresije.

Krdo, koje naiđe na nepoznatog, mrtvog slona, ima sličan stav i takođe se zadržava nekoliko dana pored mjesta gdje je zakopan. Pored toga, bilo je slučajeva kada su slonovi sahranili mrtve ljude na isti način na koji sahranjuju druge slonove.

Oni se ne znoje

Koliko god ova činjenica o slonovima izgledala čudno, oni se zaista ne znoje: nemaju lojne žlijezde. Kako ne bi "kuhali" na vrućini, slonovi koriste blatne kupke ili uši. Slonovi su ušima vezani mrežom krvne žile, koji se u ekstremnim vrućinama vrlo obilno šire i odaju toplinu okoliš... U hladnim se razdobljima sužavaju.

Šutljiv kao slon

Prosječna težina slona je 12 tona, ali oni hodaju vrlo tiho. Teško ćete primijetiti ako vam slon mirno priđe s leđa. Stvar je u tome što je slonova noga dizajnirana na takav način da je u stanju opružiti se i proširiti, zauzimajući sve više mjesta dok na njega prenosite prostor: zamislite da ste na taban zalijepili pernati jastuk - otprilike isto za slonove. Zbog toga lako hodaju močvarama.

Seksualna orijentacija slonova

Slonovi su homoseksualci i to je činjenica! Činjenica je da su ženski slonovi spremni za parenje samo jednom godišnje, a slonova trudnoća traje 22 mjeseca (najdulja trudnoća među sisavcima), a mužjaci se moraju češće pariti. Zbog toga pribjegavaju međusobnoj pomoći i prakticiraju istospolne veze. (Izvor: amikamoda.ru)

Slonovi su vrlo pametni

Slonov mozak težak je oko 5 kilograma i složeniji je od mozga drugih sisavaca. Po složenosti moždane strukture slonovi su na drugom mjestu nakon kitova. Dokazano je da slonovi osjećaju zabavu, tugu, suosjećanje, suradnju i učenje.

Spavaju stojeći

Svi odrasli slonovi spavaju stojeći, zbijeni u hrpe i, ako je moguće, naslonjeni jedni na druge. Ako je slon star i ima vrlo velike kljove, onda ih stavlja na drvo ili nasip termita. Zanimljiva činjenica o slonovima je da si slonovi lako mogu priuštiti pad na bok, što i uspješno čine, ali iz nekog razloga ta navika s godinama nestaje.

Rađaju se bez zuba

Baš kao i ljudi, i slonovi se rađaju bez zuba. Tada uzgajaju mliječne kljove, koje kasnije zamjenjuju autohtone. Slonovi se zubi vrlo brzo skrhaju, kad se zubi istroše, ispadaju i na njihovom mjestu izrastaju novi. U svom životu slon mijenja zube više od 5 puta.

Pročitajte više: Kreativni slonovi u Beču: Samostalno stvaraju i uče nove glasove

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori