Zabranjeno pušenje cigareta u zatvorenim prostorima: usvojen prijedlog

FBIH

U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli za pušenje

U toku je sjednica Dom naroda FBiH na kojoj je usvojen je Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje uz amandmane.

Usvojeni su i amandmani Anera Žuljevića prema kojim pušenje je dozvoljeno u posebnim. Za pušače predviđenim prostorima za smještaj gostiju u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti. O čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pusenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom. O čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Pušenje će biti dozvoljeno i u prostorijama za zaštitu mentalnog zdravlja i posebno predviđenim prostorijama na aerodromima.

U prostorijama gdje se poslužuje hrana biće zabranjeno pušenje.

Amandmani će se morati ponovo poslati u Predstavnički dom FBiH na usaglašavanje.

Prema ovom zakonu pravno lice koje ne bude poštivalo ovaj zakon o zabrani upotrebe duhana kaznit će se novčanom kaznom do 5.000 KM, a fizičko lice koje konzumira duhan i duhanske proizvode na javnom zatvorenom mjestu kaznit će se novčano sa 100 KM.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori