Za narednu sezonu na Igmanu i Bjelašnici planirano 15 miliona KM

Za narednu sezonu na Igmanu i Bjelašnici planirano 15 miliona KM
Bjelašnica (Foto: Photoanto/shutterstock)

Za narednu sezonu na Igmanu i Bjelašnici planirana su ulaganja vrijedna 15 miliona KM. Što je najveća investicija od 2016. godine. Rekao je direktor ZOI 84 Jasmin Mehić na jučerašnjoj konferenciji povodom predstavljanja rezultata rada i najave novih projekata.

Kako je rekao, pored realizovanih investicija, radi se i na razvoju novih, a ključna je veza Bjelašnice i Igmana. Između Bjelašnice i Igmana nalazi se zaštićeno područje prašume Ravna vala. Što ovu lokaciju čini posebnim i aktivno radi na pronalaženju najboljeg načina da se uskladi zaštita životne sredine i razvoj skijališta.

– Kad je riječ o planiranim projektima za narednu sezonu, između ostalog, radit će se na izmještanju instalacije četvorosjeda, gradnji novog lifta Kolijevka i infrastrukture za djecu, nadogradnji sistema vještačkog osnježenja, što se pokazalo jako važnim u slučajevima kada imamo manje snježnih padavina, kao što je ove godine. Bjelašnica nema dovoljno svojih izvora vode i dotok vode dug više od 25 kilometara osiguravamo sa Treskavice, što predstavlja jedan od najizazovnijih infrastrukturnih projekata. I dalje ulažemo maksimalne napore u dalji razvoj skijališta, učimo iz iskustva koje stičemo te stvaramo kvalitetniji tim koji će još bolje odgovoriti na sve izazove – rekao je Mehić.

Istaknuto je da su pozitivne promjene u ski centrima prepoznali skijaši i snouborderi. Tome u prilog govori i rekordna posjećenost skijališta i prodaja karata. Ona je prošlog mjeseca bila 162 odsto veća u odnosu na decembar 2020. godine.

Konstatovano je da je tokom proteklog vikenda, 15. i 16. januara, na Bjelašnici i Igmanu skijalo 5.500 skijaša. Što je, kako se navodi, rekordna posjećenost.

Master razvojni plan

Novim master planom definisano je povezivanje Bjelašnice i Igmana, izgradnja novih staza, gondola i liftova
Iako je ova sezona donijela, kako je istaknuto, brojne pozitivne promjene u Olimpijskom centru Bjelašnica i Igman, iz Zimskih olimpijskih igara ’84 su poručili da prave promjene. Uz to i da se samo strateškim pristupom i planiranim ulaganjima mogu očekivati ​​zadovoljavajući rezultati.

Podsjetili su da posljednji master plan za Bjelašnicu i Igman datira iz 1982. godine. Uz određene korekcije posljednjih godina, a sada će Olimpijske planine po prvi put dobiti novi moderni plan razvoja prilagođen potrebama skijališta. Uz podršku stručnjaka. iz Austrije.

Master planom je povezivanje Bjelašnice i Igmana definisano kao prioritet. Jer samo povezivanje ova dva ski centra može, kako su ocijenili, osigurati dugoročnu održivost i razvoj. Novim prostornim planom predviđena je izgradnja nove infrastrukture i stvaranje novih objekata za zimski i ljetni turizam.

– Konkretno, u planu je proširenje i povezivanje postojećih staza, produženje liftova Kolijevka i BY, gradnja novog lifta ‘BX i Kolijevka, gradnja novih građevina na vrhu BY i na međustanici, gradnja via ferrate na Kotlovima, pravljenje novih staza ka Igmanu i nove žičare na lokaciji Kolijevka u pravcu Igmana. Novim master planom predviđena je i gradnja prve gondole u Olimpijskom centru Bjelašnica – obrazložili su u ZOI’84.

Igman

Izvor: posovnenovine.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)