Yoga- fizička aktivnost koja će vam zategnuti, ali i istegnuti tijelo

Mnogi toikom ljetnih mjeseci odluče promijeniti životne navike i početi se baviti nekom fizičkom aktivnošću. Ovog ljeta, vi odaberite yogu. Donosimo razloge zašto je sto super ideja. yoga

Sigurno ste već nebrojeno puta čuli za trend vježbanja yoge, kao i za to da su se upravo iz ove drevne filozofske i praktične prakse razvili mnogi oblici danas popularnih tjelovježbi, poput pilatesa. Međutim, znate li šta yoga uistinu jest i zašto je odličan izbor?

Za razliku od pilatesa, aerobika ili intervalnih treninga, yoga je sistem vježbi koje su se prenosile s koljena na koljeno. Danas u Aziji i Oceaniji imaju status nematerijalne svjetske baštine. S popularizacijom yoge ona se počela širiti na Zapad, gdje su ubrzo nastale nove, netradicionalne struje yoge.

Snaga

Snažni mišići nisu samo lijepi. Čuvaju nas od artritisa i bolova u leđima. Stariji ljudi s većom mišićnom masom riskiraju manje padova. Osnažite li tijelo yogom, ujedno će biti gipko. Da ste umjesto toga išli u teretanu i pumpali utege, vjerojatno bi postali snažniji nauštrb fleksibilnosti.

Pravilno držanje

Glava je kao kugla za kuglanje – velika, okrugla i teška. Ako je nad uspravnom kralježnicom, mišići vrata i leđa je lako drže. Nagnite glavu tek nekoliko centimetara naprijed i tjerate mišiće na prekovremeni rad. Pa ko se ne bi umorio držeći takvu kuglu osam ili čak dvanaest sati dnevno? Loše držanje se može odraziti na mišiće i zglobove leđa, vrata i ramena.

Bolja linija

Više se kretati, manje jesti – reći će svi koji drže dijetu. Yoga može pomoći i s jednim i s drugim. Redovnom vježbom aktivirate tijelo i trošite kalorije, dok vas spiritualne i emotivne dimenzije vježbe mogu ohrabriti da probleme s jelom sagledate na dubljoj razini.

Manje stresa

Yoga snižava razinu kortizola. Nadbubrežne žlijezde izlučuju kortizol u ekstremno stresnim situacijama, što privremeno jača imuni sistem. Ostane li kortizol povišen i poslije krizne situacije, može oslabiti imunitet. Kratak porast kortizola pomaže dugoročnom pamćenju, ali kronično visoke razine oslabljuju pamćenje i mogu dovesti do trajnih promjena u mozgu. Yoga je duboko meditativna praksa koja nas uči postojati u trenutku, otpustiti svakodnevne brige i stres te se bolje nositi sa nedaćama. Zbog toga dugoročnim praktikovanjem yoge ne činimo dobro samo svom fizičkom tijelu, već i svom umu.

Izvor: jolie.hr

Pročitajte više: Joga za djecu i bebe - Koje su prednosti?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)