Wizz Air odustao od aerodroma u Mostaru

Iako je Aerodrom Mostar na velika zvona najavljivao da će 1. maja ove godine Wizz Air započeti letove do Mostara nakon što su dvije strane prošle godine potpisale sporazum, to se neće dogoditi i letovi niskotarifne kompanije ostaju nada Mostara za 2024.godinu.

Šef komercijalnog odjela Aerodroma Mostar Nedeljko Ćorić za Klix.ba kaže kako se uspostava letova očekivala 1. maja ove godine, ali da se nažalost neće moći realizovati do 2024. godine.

"Mi smo s Wizz Airom potpisali trogodišnji ugovor prošle godine i očekivali smo da će ove godine objaviti letove za 2023. godinu. Međutim, dobili smo informaciju da ipak neće objaviti linije koji su planirane, jer imaju određene interne problem da ih relizuju, te da ostaju za 2024. godinu. Mi se nadamo da će naredne godini zaista biti konkterizovani", kazao je Ćorić za Klix.ba.

Tačan broj linija i destinacije koje će Wizz Air vazdušnim saobraćajem povezati s Mostarom nikada nisu službeno otkriveni, a dvije strane su prethodno razgovarale o uslugama iz Skandinavije i Njemačke, te su prvobitno predložili Malmo i Dortmund.

Pregovori za Zagreb

Još nije u potpunosti sigurna ni linija za Zagreb s Aerodroma Mostar, koja se očekuje početkom narednog mjeseca, jer kako nam je kazano završni pregovori se privode kraju, te se uskoro očekuje potpisivanje ugovora.

Podsjetimo da je Croatia Airlineses pokazala jedina interesa na javnom pozivu za uspostavu aviolinije između Mostara i Zagreba, ali još nije potpisala ugovor.

Posljednji let Croatia Airlinesa koji je povezivao Zagreb i Mostar bio je pred početak pandemije koronavirusa u martu 2020. godine. Uspostava aviolinije između Mostara i Zagreba bila bi prva redovna linija mostarskog aerodroma koji je godinama u probemima s poslovanjem upkos povoljnom geografskom položaju i ogromnim financijskim sredstvima koji mu za opstanak pristižu sa svih nivoa vlasti u BiH.

Aviolinija između Mostara i Zagreba pokreće se uz subvenciju Grada Mostara od milion KM, te se očekuje da će letovi započeti 3. maja i biti organizovani tri puta sedmično, srijedom, četvrtkom i nedjeljom, kako bi se najveći hercegovački grad na taj način konačno povezao s međunarodnom mrežom vazdušnog saobraćaja.

Kako bi se putnici mogli povezati s drugim evropskim letovima te kompanije, planira se da letovi iz Zagreba polaze četvrtkom i nedjeljom u 23 sata s povratnom linijom sljedećeg jutra, a nakon okončanja pregovora i potpisivanja ugovora se očekuju i karte u prodaji.

Izvor: Klix.ba

Pročitajte i ovo:Wizz Air će ovog ljeta na relaciji Sarajevo – Abu Dhabi letjeti svaki dan

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)