WHIO: Zabrane putovanja su neefikasne i neće zaustaviti Omicron

Naučnici istražuju da li Omicron izaziva ozbiljnije bolesti

Zabrane putovanja radi kontrole Covida-19 su neefikasne i neće zaustaviti Omicron, ponovila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), apelirajući na zemlje da se drže isprobanih metoda.

Kako se novai soj širi globalno, s dokazima koji upućuju na to da se prenosi brže od Delta varijante, SZO je rekla da će vakcine i nošenje maski pomoći u kontroli njenog napredovanja.

Naučnici istražuju da li Omicron izaziva ozbiljnije bolesti i da li će sadašnji broj uboda djelovati protiv njega.

Mnogi stručnjaci vjeruju da iako će Omicron izazvati val infekcije, vakcine bi još uvijek u velikoj mjeri trebale izdržati protiv teških bolesti i smrti.

Obraćajući se novinarima, dr Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu, rekao je da zabrane letova nisu dale rezultate i da su prekasno "jer je Omicron već svuda".

Dr Catherine Smallwood, viši službenik za hitne slučajeve u Regionalnoj kancelariji SZO za Evropu, rekla je da su 43 zemlje u evropskom regionu uvele ograničenja putovanja zbog Omikrona.

"Izbijanje bolesti je ograničeno na izvoru, a ne na njihovim granicama", rekla je ona na brifingu za novinare.

“A zabrane putovanja, iako su lako dostupne u smislu političkog odlučivanja, nisu efikasne u sprječavanju širenja bolesti. Oni zaista nisu efikasni.”

Ona je rekla da su zabrane letova i druga ograničenja "nepravedna" i da imaju ekonomske posljedice "ali prije svega nisu efikasna".

Osvrćući se na vakcine, dr Kluge je rekao da je "najmanje 470.000 života direktno spašeno vakcinacijom protiv Covid-a" između decembra 2020. i ovog mjeseca, iako je također sugerirano da bi to moglo biti ogromna potcjena.

“Još se ne zna kako će i hoće li najnoviji soj Covid-19, Omicron, biti prenosiv i ozbiljniji”, dodao je.

Dr Kluge je rekao da su dosadašnji dokazi o Omikronu bili preliminarni i da nema definitivnih dokaza o tome koliko će vakcine dobro zaštititi ljude.

Rekao je da postoji „pet stabilizatora pandemije za smanjenje smrtnosti“ koji povećavaju stopu vakcinacije; davanje pojačivača najugroženijima; udvostručenje stope nošenja maski u zatvorenom prostoru; ventilacija prepunih prostora; i usvajanje “rigoroznih terapijskih protokola za teške slučajeve”.

Rekao je i da postoji potreba da se izbjegnu i zatvaranje škola i učenje kod kuće.

Vakcinacija mlađe djece ne samo da smanjuje njihovu ulogu u prijenosu Covid-19, već ih također štiti od pedijatrijske težine, bilo da je povezana s dugim Covid-om ili multisistemskim upalnim sindromima

dr Hans Kluge
Međutim, dr Kluge je upozorio da, kako se školski praznici približavaju, „moramo priznati da djeca kontaminiraju svoje roditelje i djedove i bake kod kuće, sa 10 puta većim rizikom da ti odrasli dobiju tešku bolest, budu hospitalizirani ili umru kada nisu vakcinisani. ”

On je rekao da bi upotreba maski, ventilacije i redovno testiranje trebalo da budu standard u svim osnovnim školama.

“Korišćenje maski i ventilacije, te redovno testiranje, trebalo bi da bude standard u svim osnovnim školama, a o vakcinaciji djece treba razgovarati i razmatrati na nacionalnom nivou, kao dio mjera zaštite škola.

“Vakcinacija mlađe djece ne samo da smanjuje njihovu ulogu u prijenosu Covid-19, već ih također štiti od pedijatrijske težine, bilo da je povezana s dugim Covid-om ili multisistemskim upalnim sindromima.”

Dr Kluge je takođe rekao da vakcine treba da budu propisane samo na nivou stanovništva kao "poslednje sredstvo", dodajući da će sve mere koje zemlje poduzmu protiv Delte takođe doneti korist protiv Omikrona.

Upitan o Omikronu, dr Smallwood je rekao da će se ovaj soj dalje širiti.

Rekla je da je Delta dominantna u ovom trenutku, ali da bi se to moglo promijeniti, dodajući: “Jasno je da je Omicron pokazao sposobnost brzog širenja unutar Delta konteksta iu našem visoko vakcinisanom kontekstu, posebno na skupovima na kojima se Covid-19 ionako voli širiti, tako da Božić zabave, okupljanja na radnom mjestu, konferencije, vidjeli smo da se ovi klasteri Omicron-a pojavljuju u zemljama širom regiona.

“Tako da će biti daljeg širenja. Opseg i brzina tog širenja je još uvijek pitanje, a saznat ćemo za nekoliko sedmica.”

Dodala je da „treba da odgovorimo na sve varijante Covida, a ne samo jednu po jednu“, dok je pozvala zemlje da se čuvaju od Delte.

PROČITAJTE VIŠE: Moderna – nova vakcina za Omicron mogla biti spremna početkom 2022.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori