Zašto imamo valove vrućine ili valunge? Možemo li sebi pomoći?

Zašto imamo valunge
Trajanje valunga teško je odrediti već je riječ o individualnom trajanju.

Valunzi su iznenadni valovi vrućine, najčešće povezani s klimakterijem, odnosno perimenopauzom. Ova dva pojma se vremenski uglavnom podudaraju i označuju razdoblje u kojem se postepeno gasi funkcija jajnika.

Za one koji su ih imale ili ih imaju, ne treba nikakav opis…znamo koliko mogu biti gadni. Ali za one koje ih još nisu imale ili se pitaju jesu li to valovi vrućine, evo malo pojašnjenja…

Perimenopauza počinje 4-5 godina prije menopauze, odnosno oko 45. godine života i obuhvata prvih pet godina postmenopauze (razdoblje nakon menopauze).

Valovi vrućine započinju kao nagli, prolazni osjećaj topline koji se zatim pretvara u jaku vrućinu koja udari u lice, tjeme i prsni koš. Može ih pratiti crvenilo i znojenje. Ponekad ih prati pojačano kucanje srca, trnci u rukama i /ili mučnina. U nekim slučajevima nakon vrućine slijedi osjećaj hladnoće. Veoma su neugodna pojava.

Mogu se javiti tokom dana, a češće tokom noći i za vrijeme sna. Traju do 10 minuta.

Čak 45% žena u ranoj postmenopauzi se svaku drugu noć budi zbog valova vrućine i znojenja. 

Budući da ih izaziva pad estrogena i porast FSH-a (hormon koji stimulira folikule), valovi često postanu još učestaliji kad menstruacije posve izostanu. To je vrijeme kad je razina estrogena najniža, a razina FSH-a najviša. Valovi vrućine obično nestaju godinu ili dvije nakon početka menopauze.

S ovim su udružene i psihičke smetnje koje ruše kvalitetu života takozvanim “domino efektom”: noćni valovi vrućine i znojenje vode do nesanice, što uzrokuju razdražljivost, tjeskobu, depresiju, emocionalnu labilnost, strah od starenja i gubitka privlačnosti te konačno do pada energije i libida.

Tjeskoba i napetost mogu ih pojačati, kao i prehrana bogata jednostavnim šećerima i rafiniranim ugljikohidratima kojih ima u voćnim sokovima, kolačima, keksima, slatkišima, bijelom kruhu, vinu, pivu…

Dr. Christiane Northrup u svojoj knjizi Mudrost menopauze tvrdi kako je za ovaj simptom djelotvorno estrogensko nadomjesno liječenje, meditacija i tehnike opuštanja te zdrava prehrana. Pomažu i namirnice od soje, ljekovite biljke te akupunktura.

Redovito vježbanje također je pokazalo pozitivne rezultate na smanjenje valunga, dok je poželjna svakodnevna aktivnost od barem 15 minuta

Pročitaj više: Žena otkriva kako izgleda menopauza

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori