Žena otkriva kako izgleda menopauza

klimaks
Izvor: Pexels.com

Bila sam slomljena, naslušala sam se o tome da ću uskoro izgledati kao da imam deset godina više, i kako je menopauza težak period u životu žene, podloga za mnoge bolesti, gotovo da nema lijeka, priča Violeta.

“Kada sam napunila 48 godina, osjetila sam da mi je menopauza ne samo bliža, nego da “kuca na vrata”. To otkriće je došlo sasvim iznenada: posao koji volim išao je sve bolje, sin je napokon završio studije, ali nije žurio da ossnuje porodicu, pa mi još uvek nije prijetila uloga bake…

Sljedećih nekoliko godina planirala sam da proživim uživajući u već postignutom”, počinje svoju priču Violeta Stanković, piše Lisa.rs.

I eto počelo je da se dešava – noću nisam spavala. Budila bih se oko pola dva i prevrtala se do pet. Naravno kada se ne naspavate onda niste efikasni ni na poslu. Nerviralo me je to što mi ništa ne polazi za rukom, ljutila sam se na kolege koji kao da su se dogovorili da mi zagorčaju život. Smetalo mi je to što sam se neprestalno znojila.

Izvor: Pexels.com

Deševalo se da ne prođe ni dva sata od kako sam se istuširala, dobro istrljala peškirom i upotrebila dezodorans – i opet sam bila sva u znoju. Više od svega me plašilo to što su moje do tada redovne menstruacije počele da kasne dve do tri sedmice.

Otišla sam kod ginekologa i moja dijagnoza je bila klimaks ili menopauza. Bila sam slomljena, naslušala sam se o tome da ću uskoro izgledati kao da imam deset godina više, i kako je to težak period u životu žene, podloga za mnoge bolesti, gotovo da nema lijeka i onda sam rješila da potražim odgovore na neka pitanja.

Evo i kako se Violeta izborila sa ovim stanjem:

Šta je menopauza?

To je prirodan proces u organizmu žene kao što su polno sazrevanje, trudnoća ili porođaj. Međutim, kod nekih od nas tok menopauze može da odstupi od norme i tada se više ili manje podnošljive “tegobe”.

Svaka žena treba unaprijed da zna kakva je sve iznenađenja mogu sačekati u doba menopauze. Ovo je potpun spisak mogućih neprijatnosti:

poremećaj menstrualnog ciklusa, navale toplote, znojenje, nesanica, glavobolja, nedostatak vazduha, vrtoglavica, ponekad u vidu iznenadnih napada pratećih šumom u ušima, lupanje srca, bol u predijelu srca, promjena arterijskog pritiska, porobadanje u udovima ili prodrhtavanje udova, osjećaj puzanja „mrava“ po koži, bolovi u mišićima i zglobovima, sijevanje u krstima, nagle promjene raspoloženja, razdražljivost, umora, napetost, nemir, stalna potištenost, zaboravnost, rasijanost, suvoća očiju, suvoća i svrab u vagini, učestali nagon za mokrenjem, smanjenje polnog nagona, povećanje tjelesne težine, pojava bora…

O čemu govore simptomi?

Jedan od najtipičnijih i opštepoznatih simptoma menopauze su takozvane navele toplote. To osjećanje možemo opisati ovako: zamislite da su vas stavili u dobro zagrejanu rernu.

 Ako do napada vrućine dođe noću, poslije toga nećete moći brzo zaspati: ili se uzglavlje okreće kao živo, ili se rasplačeš, ili ti postane strašno hladno…

A još gore je kada navala toplote dođe danju: izdajnički pečati po licu, vratu i grudima kazuju ljudima u okolini sve o tvom nezavidnom stanju. Ovakvo stanje može isprovocirati šoljica kafe, uznemirenost, stres, tjelesni napor, bilo šta.

Šta možemo uraditi?

Poslije 40. godine, čak i ako se osjećate sasvim dobro, potrudite se da u svoj život unesete neke korekcije: hranite se redovno i kvalitetnije nego prije, povećajte fizičku aktivnost, odmarajte se. Potrudite se da osigurate sebi dovoljno sna. Preporučuje se i prestanak konzumacije duhana.

Obavezno posećujte ginekologa jednom godišnje. Kada tegobe krenu obavezno potražite savjet ljekara koji će vam vjerovatno prepisati hormonsku terapiju. To nikako ne znači da ne koristite provjerene narodne i tradicionalne metode i lijekove za borbu protiv klimateričnih tegoba.

Spremno dočekajte menopauzu

Danas sam sretna i zadovoljna žena koja ima 55 godina. Nemam više nikakve probleme ni tegobe i dalje radim posao koji volim. Družim se sa ljudima u čijem društvu uživam. Sretna sam što nisam postala zlobna babuskara, već sam ostala optimistična i vesela duha. Zato, uradite sve što možete da vas menopauza ne iznenadi. Dočekajte je spremno. U današnje vrijeme ima bezbroj načina koji će vam pomoći da uklonite neprijatne simptome. Poboljšajte stanje zdravlja u cjelini, sačuvajte bodrost i privlačan izgled. Više brinite o sebi, više volite sebe – onda će vas sigurno i drugi više voljeti. Pozitivan stav i dobra volja privlače ljude kao magnet “, završava svoju ispovest naša čitateljka.

Izvor: Pozitivan stav

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)