Vrijeme: Za vikend nas čeka snijeg

Vremenska prognoza

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme sa kišom u južnim i jugozapadnim područjima.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Bihać i Sanski Most 9, Gradačac i Livno 10, Zenica 11, Grude i Tuzla 12, Bugojno, Drvar i Mostar 13, Jajce, Neum i Sarajevo 14 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznoiso 926 milibara, za 15 milbiara je niži od normalnog i sporo opada.

BIOPROGNOZA: Biometeorološka prognoza je loša. Pogoršanje vremena i južno strujanje, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, stoga bi trebali umanjiti aktivnosti. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom. Negativni uticaj promjene biće izraženiji u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Glavnina padavina se očekuje u Hercegovini, Krajini i jugozapadu Bosne. Najintenzivnije padavine su na području Hercegovine i izgledna je da jača kiša sa sjevera Hercegovine zahvati južni dio Kantona Sarajevo. Vjetar umjeren i jak južnog smjera, povremeno i sa olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18 stepeni.

U Sarajevu oblačno sa kišom. Najviša dnevna temperatura oko 15 stepeni.

Petak: Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Jače padavine se očekuju na području Hercegovine i Krajine. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Povremeno može biti jakih udara juga u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12, na jugu do 14°, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 stepeni.

Subota: U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama će padati i snijeg. Padavine slabijeg intenziteta. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7, na jugu do 10,a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13 stepeni.

Nedjelja: U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni prolazno slabije padavine prije podne. U Hercegovini slaba kiša veći dio dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5, na jugu zemlje do 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7, na jugu zemlje do 11 stepeni.

Upaljen je i crveni meteolarm - zbog najavljenih obilnih padavina koje se očekuju na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne.

Najintezivnije padavine su na području Hercegovine i izgledno je da jača kiša sa sjevera Hercegovine zahvati dio Kantona Sarajevo (Općine Trnovo i Hadžići) i zapadnije prema Fojnici.

Ovaj meteoalarm upaljen je od 30. marta od 21 sat do 31. marta do 23 sata.

Očekivana količina padavina na području Krajine je 30-60 litara po metru kvadratnom. Jugozapadni dio Bosne 50-80 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini 80-140 litara po metru kvadratnom. U dijelu centralne Bosne 50-80 litara po metru kvadratnom.

Preporuke: Poduzeti mjere kako bi zaštitili sebe i djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Rasprostranjene poplave imovine sa značajnim rizikom za živote i mogućom evakuacijom. Ozbiljan prekid u saobraćaju i snadbijevanju električnom energijom, vodom i komunikacijama su izgledni. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. (Radio Sarajevo)

Pročitajte više: Vrijeme: U BiH očekuje se sunčano vrijeme

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)