Volkswagen prodao za četvrtinu manje vozila, ovo je razlog

Poznat razlog

Volkswagen prodao za četvrtinu manje vozila, ovo je razlog
Foto: Hendrik Schmidt

Njemački automobilski gigant Volkswagen saopštio je u petak da je prodao za četvrtinu manje vozila u prvih pet mjeseci ove godine zbog nedostatka čipova nego u istom periodu prošle godine.


U periodu od januara do maja prodato je 3,07 miliona vozila, navodi VW.

Prodaja je tako smanjena za četvrtinu, a isti procentualni pad zabilježen je i posljednjeg mjeseca tog perioda, sa 658.000 prodatih vozila.

Nedostatak mikročipova stvara probleme, a prodaja na važnom kineskom tržištu tek sada počinje da se oporavlja od efekata izolacije, ističu iz kompanije.

Ali situacija s mikročipovima i prodajom u Kini trebala bi se poboljšati do kraja godine, kaže izvršni direktor Herbert Diess, prenosi Poslovni.hr.

Prodaja je pala za 22,9 posto u zapadnoj Evropi i 23,8 posto u Kini. Centralna marka VW prodala je 23,3 posto manje vozila, ali je Škoda zabilježila još veći pad, za čak 39,3 posto.

Prodaja Audija pala je za 21,3 posto, a prodaja Porschea za 10,4 posto.

Traton je prodao znatno više kamiona i autobusa kompanija MAN, Scania, Navistar i južnoameričke marke VW Caminhoes e Onibus, uz stopu rasta od 15,8 posto, samo zato što je VW od jula prošle godine uključio Navistar sa sjedištem u SAD-u.

Izvor: biznisinfo.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori