Verlab se oglasio: Tretiranje pacijenata sa neverifikovanom opremom teško krivično djelo

Verlab

Verlab, jedina laboratorija u BiH ovlaštena za verifikaciju medicinske opreme i uređaja u BiH, večeras se oglasila novim saopćenjem upućenim zdravstvenim radnicima.

U saopćenju ističu zabranu korištenja neverifikovanih medicinskih uređaja.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Kao mjeriteljska laboratorija, imenovana od strane Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja i akreditovana laboratorija po međunarodnom ISO 17020 standardu, od strane Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA), za ispitivanje medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja, dužni smo da obavijestimo sve korisnike medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja na zabranu korištenja neverifikovanih medicinskih uređaja iz zakonskog mjeriteljstva Bosne i Hercegovine.

U skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu BiH (Službeni glasnik BiH broj 19/01), navedeno je da svako mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva BiH koje nije verifikovano se ne smije upotrebljavati (Član 21.) – jer se smatra neispravnim.

U slučaju korištenja neverifikovanih mjerila propisane su Kaznene odredbe (novčana kazna za odgovorno lice, novčana kazna za lica koja upotrebljavaju mjerilo, privremeno oduzimanje mjerila ili čak i privremeno zatvaranje pravnog subjekta), što je definisano članovima 45. – 47. istog zakona.

Dodatno skrećemo pažnju da tretiranje pacijenta sa zakonski neispravnom opremom (neverifikovanom) spada pod teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi iz člana 240. stav 2 u vezi sa stavom 1. KZ FBIH, a u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje iz člana 229 stav 1. KZ FBIH.

U skladu sa svim navedenim, pozivamo vas da koristite isključivo zakonski verifikovane medicinske uređaje u vašoj zdravstvenoj ustanovi i pružite pacijentima tačan i siguran tretman i dijagnostiku.

Pročitajte više: Inspektori SIPA-e izuzeli poslovnu dokumentaciju o komunikaciji FUCZ-a, Verlaba i KCUS-a

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori