Da li se Velika Britanija konačno obračunava sa lukavim ruskim novcem?

Neke od sankcija

LONDON — Kada je Boris Džonson prošle nedelje u parlamentu najavio „najveći i najoštriji paket ekonomskih sankcija koje je Rusija ikada videla“, britanski premijer se pohvalio što je izazvalo smejanje.

„Oligarsi u Londonu“, izjavio je Džonson, „neće imati gde da se sakriju“.

Osim na vidiku, čini se.

Ruski novac je toliko sveprisutan, toliko je ozloglašen u glavnom gradu Britanije da je globalni finansijski centar davno dobio nadimak „Londongrad“.

To je stara šala, ali ne toliko smiješna za borce protiv korupcije, kleptokratske turoperatore i frustrirane zakonodavce. Koji su gledali kako postsovjetske elite povezane s Kremljom otimaju londonske gradske kuće i engleska imanja. Često anonimno kupovane preko lažnih kompanija , sa profitom koji je generirala ruska verzija kroni kapitalizma.

Nakon što je Džonson obećao nove sankcije protiv 100 ruskih banaka, odbrambenih kompanija i oligarha. Kako bi kaznio predsednika Vladimira Putina i njegov krug za invaziju na Ukrajinu, mnogi su rekli da je taj potez odavno zakasnio.

Predugo je naša zemlja bila sigurno utočište za novac koji su Putin i njegovi kolege banditi ukrali od ruskog naroda”, rekao je lider opozicione Laburističke partije Keir Starmer, jednostavno navodeći konvencionalnu mudrost.

Ali čak i dok žestina ruskog napada u Ukrajini izaziva šok i bijes u Britaniji, postoji skepsa o tome koliko će se toga ovdje promijeniti. Prethodne vlade Konzervativne stranke obećale su da će suzbiti prljavi novac u Londonu, uz mali učinak.

Bilo je parlamentarnih istraga, koje su izdale mnoge izvještaje, jedan od najnovijih pod nazivom „ Zlato Moskve “ 2018.

Postoji krezuba uredba o "neobjašnjivom bogatstvu" koja dozvoljava britanskim sudovima da primoraju metu da otkrije izvore svog bogatstva. Obećano je deset krivičnih gonjenja godišnje. Bilo ih je četiri u četiri godine - nijedan protiv Rusa.

Umesto toga, postoji čitav ekosistem investicionih brokera, agenata za nekretnine, poreskih advokata i „menadžera reputacije“ koji su se obogatili ruskim novcem u Londonu.

Antikorupcijska grupa Transparency International UK, koja istražuje transakcije nekretninama u Britaniji od 2016. godine, izvijestila je prošle sedmice da je 150 nekretnina u Britaniji, u vrijednosti od 2 milijarde dolara , „u vlasništvu Rusa optuženih za finansijski kriminal ili sa vezama sa Kremlj.”

"Ovo je samo vrh ledenog brega", rekla je Rachel Davies Teka, šefica zastupanja grupe, koja je dodala da je 90.000 nekretnina u Britaniji anonimno kupljeno preko lažnih kompanija, većina registrovanih u britanskim prekomorskim teritorijama i zavisnim državama, kao što su britanskih Djevičanskih ostrva.

Tom Tugendhat, predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove, rekao je da je uloga Londona u globalnim finansijama donijela "značajne koristi" Britancima. „Ali realnost je da kanali bogatstva takođe prenose korupciju i kriminal kroz naša tržišta“ , rekao je on , dodajući da je vlada „učinila malo da se pozabavi ovim opasnostima“.

Margaret Hodge, poslanica Laburističke stranke koja je predvodila optužbe da uspori priliv stranih sredstava u biznis i politiku, rekla je to ovako : „Nad Britanijom visi znak 'na prodaju'.

"Britanija postavlja malo pitanja, nije je briga ko ste i nije joj važno odakle dolazi vaš novac", napisao je Hodges u listu Guardian.

Demonstranti koji su se u četvrtak uveče okupili ispred Downing Streeta, od kojih su mnogi porijeklom iz Ukrajine, rekli su novinaru Washington Posta da pretpostavljaju da je britanski establišment korumpiran svojim zagrljajem ruskog novca.

Dok su prolazili crveni autobusi na sprat, čovek je preko zvučnika tvrdio da su Rusi tokom godina zaradili "trilione" od nafte i gasa.

“Taj novac se ne drži u Rusiji. Taj novac je u Londonu, taj novac je u Njujorku, taj novac je u Švajcarskoj”, vikao je.

Neki od demonstranata su uvis držali natpise na kojima je pisalo "Zaustavite pranje ruskog novca u Londonu" i "Blokirajte Putinove novčanike u Londonu".

Liubov Fodor, 53, zdravstvena radnica rođena u Ukrajini, bila je u gomili i optužila Britaniju i njene saveznike da su omogućili Putinu od njegove invazije na Krim 2014. godine. “Umjesto da kazne Putina, oni su ga sponzorisali, kupujući naftu i gas, podržavajući oligarhe u Londonu, na francuskoj rivijeri”, rekla je ona.

London se ponosi time što privlači globalne bogataše. To može biti jako lijepo mjesto - i to ne samo za ruske loše jabuke. London je siguran, kosmopolitski, s luksuznom robom u Harrodsu, vještim doktorima u Harley Streetu i otmjenim internatima poput Johnsonove alma mater, Eton College, koji košta 70.000 dolara godišnje za školarinu jednog dječaka.

Rast londonskog sektora finansijskih usluga takođe se poklopio sa raspadom Sovjetskog Saveza 1990-ih. Elite iz bivšeg SSSR-a imale su ogromna bogatstva da potroše, investiraju i operu – a grad je pružio put.

„U Londonu ima raznog lukavog novca“, rekla je Helena Wood, viši saradnik u RUSI, think tank-u.

Ona je rekla da su računovođe i advokati spremni da pomognu da se bogatstvo ljudi udalji od njegovih izvora, od bilo kakve korupcije ili kriminala, često tako što će ga uliti na usijano londonsko tržište nekretnina, koje se mogu preokrenuti ili naslijediti.

Johnson je prošle sedmice najavio stvaranje nove “ ćelije za kleptokratiju ” u Nacionalnoj agenciji za kriminal koja će “ciljati na izbjegavanje sankcija i korumpiranu rusku imovinu skrivenu u Velikoj Britaniji”

Wood, koja je nekada radila u toj agenciji, rekla je da je teško uhvatiti se u koštac s oligarsima i da je skeptična da bi nova jedinica imala veliki uticaj ako nije podržana značajnim resursima.

Za razliku od trgovaca drogom koji izbjegavaju publicitet, oligarsi su često voljni da svoj dan provedu na sudu. “Oni se pojavljuju s bankama advokata” koji se bore protiv spornih parničara i službenika za provođenje zakona sa lošim resursima, rekla je ona. “Mogu to opisati samo kao bitku Davida i Golijata.”

U jednom visokoprofilnom slučaju, Nacionalna agencija za kriminal je izgubila od porodice bivšeg predsjednika Kazahstana. Koristeći statut o "neobjašnjivom bogatstvu", agencija je zamrznula tri porodične imovine, uključujući i onu u londonskoj ulici nazvanu "Billionaire's Row". Međutim, Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da agencija nije dokazala da su sredstva korištena za kupovinu nekretnina stečena nezakonitim aktivnostima.

Britanski pravni sistem zapravo pomaže u zaštiti oligarha, koji mogu tužiti novinare i istraživače pod strogim zakonima o kleveti, dok su uvjereni da mogu zadržati svoje otmjene domove, sa zatvorenim bazenima i bioskopima.

Neprijatelji oligarha ne mogu kupiti londonskog sudiju.

U nedavnom izvještaju o prljavom novcu , istraživačkog centra Chatham House, zaključeno je da Britanija "nije dobro opremljena da procijeni rizik od korupcije od transnacionalne kleptokratije, koja je potkopala integritet važnih domaćih institucija i oslabila vladavinu zakona".

Autori su napisali da "uspjeh kleptokratije zahtijeva da počinitelji budu skriveni na vidnom mjestu", s dostupnim "profesionalnim pomagačima" koji pomažu u iskorištavanju rupa u zakonu.

Otkrili su da se u Londonu ne pere samo novac, već i reputacija. "Donacije dobrotvornim organizacijama - posebno onima kojima su na čelu članovi britanske kraljevske porodice - ključni su dio", navodi se u izvještaju.

Kao i davanje novca političkim strankama.

Britanija je 2008. godine uvela program "zlatne vize", koji je omogućio bogatim Rusima i drugim bogatim građanima da žive i provode u Londonu - i nakon sedam ili osam godina, da podnesu zahtjev za britansko državljanstvo, što bi im omogućilo da slobodno doniraju britanskim političkim stranke.

Između 2010. i 2019., Johnsonova konzervativna stranka dobila je 3,5 miliona funti od donatora s ruskim poslovnim iskustvom, prema studiji grupe Otvorena demokratija .

Od tada se čini da se obim donacija povećao.

Premijer obećava smjenu.

Od prošlog mjeseca više nema zlatnih viza .

A nakon što su Putinove snage ušle u Ukrajinu, Johnson je rekao da će zatvoriti rupe i poboljšati neobjašnjivi zakon o bogatstvu prije proljetne pauze u parlamentu.

Takođe je obećao da će uvesti zakon o privrednom kriminalu. Po prvi put, Britanija bi zahtijevala da zna pojedince koji posjeduju lažne kompanije koje kupuju nekretnine, a kupac vile Kensington - ili vikendice u Cotswoldu - bi se identificirao pravim imenom.

Međutim, to nije Džonsonova ideja. Prvi put je predložen 2016. godine, prije dva premijera.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori