Ruske web stranice hakirali “Anonymousi”

Anonymousi

Hakerska skupina Anonymous aktivno napada ruske stranice
Foto:EPA

Hakerska skupina Anonymous aktivno napada ruske stranice

Već neko se vrijeme nije gotovo ništa čulo za hakersku skupinu Anonymous, vjerojatno najpoznatiji kolektiv "etičkih hakera" na svijetu. Zadnje što je od njih bilo za čuti prošlogodišnja je (neostvarena) prijetnja Elonu Musku. Tada su ga "uzeli na zub" zbog nemoralnog ponašanja u dobavi sirovina za baterije i manipuliranja tržištem kriptovaluta. Musk njihov bijes, koliko znamo, nije osjetio, ali sada su se Anonymousi ponovno aktivirali – i pohvalili se s nekoliko uspjeha.

Prvo Musk, sada Putin

Naime, otkako je protekloga četvrtka započela velika ruska invazija na brojne dijelove Ukrajine, kolektiv Anonymous najavio je da će pomoći Ukrajincima tako što će u kibernetičkom prostoru onesposobljavati rusku stranu. Ovaj rat vodi se i putem Interneta, slanje malwarea i hakerski napadi su svakodnevica, pa je bilo i za očekivati da će se najpoznatiji svjetski hakeri odlučiti uključiti u njega. 

"Nismo u ratu protiv Rusije, nego protiv Putina", poručili su hakeri.

Od nekoliko prvih uspjeha najzapaženiji su bili kratkotrajno rušenje web stranica ruske Vlade i parlamenta Dume, kao i tamošnjeg Ministarstva obrane. S potonjeg su sustava navodno uspjeli ukrasti i bazu podataka s kontaktima dužnosnika Ministarstva, koju su nedugo zatim i objavili.

Njihovi napadi na stranice na ruskoj nacionalnoj domeni .ru imaju cilj, kažu, spriječiti širenje propagande, pa su, među ostalim, DDoS napadima uspjeli otežati pristup i portalu Russia Today.

Nakon toga uspjeli su preuzeti kontrolu i nad nekoliko internetskih stranica ruskih televizija, na kojima su počeli puštati ukrajinske pjesme. U subotu poslijepodne pohvalili su se i presretanjem komunikacija ruskih vojnih snaga, a jedan audio zapis objavili su na Twitteru.

Hakerska skupina prepoznatljiva po liku čovjeka s maskom Guya Fawkesa osnovana je 2003. godine kao globalni kolektiv vrhunskih hakera i aktivista. Zalažu se u pravilu za slobodu govora i slobodan Internet, a najčešće su im mete centri moći, vladine organizacije i globalne korporacije diljem svijeta. (Bug.hr)

Pročitajte više: Sean Penn na prvoj borbenoj liniji u Ukrajini

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori