Vanjskotrgovinska komora nastavlja promovirati oglašavanje putem kompanija koje ne plaćaju porez BiH

Vanjskotrgovinska komora BiH i ove godine nastavlja promivirati oglašavanja na društvenim mrežama koje ne plaćaju porez u Bosni i Hercegovini. Time radi kampanju koja je suprotna interesima radi kojih je i osnovana - promovisanju i zastupanju interesa bh. ekonomije. Četvrtu godinu u nizu Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je edukaciju. Ovaj put webinarima "Facebook & Instagram" putem Zoom online platforme, 30. marta 2021. godine.

Kako su naveli u pozivu, webinar treba da pomogne boljem razumijevanju digitalnog marketinga. Odnosno kako funkcionišu Facebook, Instagram i Google oglašavanje. Zatim Newsletter marketing i osnove optimizacije za web stranice (SEO). Dobijena znanja na webinaru bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da polaznicima omoguće dolazak do vrijednih kontakata u poslovnom svijetu i efikasnu ličnu promociju ili promociju brenda koji se zastupa.

Da stvar bude tragikomičnija, edukacija se plaća 100 KM bez PDV-a.

Google i Facebook nisu registrovani u Bosni i Hercegovini. Uprkos tome prodaju oglasni prostor ovdje te time oštećuju porezni sistem za značajan novčani iznos.

Ranijih godina su se iz Vanjskotrgovinske komore BiH pravdali da se radi samo o edukaciji te da se to sve organizira u skladu s interesima njenih članica. Posve je intrigatno zašto se zaobilaze drugi načini internet oglašavanja.

Bez obzira na kritike koje su i ranijih godina stizale s raznih adresa u našoj zemlji, Vanjskotrgovinska komora sve to ignoriše. Nastavlja poslovati u skladu s interesima koji su protivni konceptima po kojima je osnovana, ali i zakonima ove države.

U svijetu su pak posve drugačiji trendovi. Gdje se kompanije kao što je Facebook zakonski prisiljavaju da plaćaju i za medijski sadržaj koji se objavljuje na njihovim mrežama. Kao primjer uzet ćemo slučaj Australije posljednjih mjeseci.

Vanjskotrgovinska komora motivira na oglašavanje putem kompanija koje samo izvlače novac iz BiH i ne plaćaju porez. Uprava za indirektno oporezivanje pohvalila se kako je svjetski tehnološki gigant Apple postao prva strana kompanija koja je platila PDV u Bosni i Hercegovini. Porez je plaćen za usluge koje su kupili građani BiH na internetu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori