Uzimanje ibuprofena protiv bola u leđima bi zapravo samo moglo produžiti ovaj problem

Savjet

Uzimanje ibuprofena protiv boli u leđima bi zapravo samo moglo produžiti ovaj problem, navedeno je u novom istraživanjuč.

Istraživači su otkrili da Britanci koji uzimaju nesteroidne antiinflamatorne lijekove (NSAID), među kojima je ibuprofen, imaju 76 posto veću vjerovatnoću da će njihova bol trajati duže od tri mjeseca u poređenju s onim ljudima koji uzimaju paracetamol. U spomenutom istražvanju, koje je objavljeno u magazinu Science Translational Medicine, učestvovalo je 98 pacijenata.

Stručnjaci smatraju da bi trebalo pokrenuti klinička ispitivanja koja će još jednom potvrditi njihov zaključak. Savjetuju izbjegavanje ove vrste lijekova. Inače, bol u donjem dijelu leđa je najčešće prijavljeni oblik hronične boli u svijetu.

Također su analizirani mehanizmi nastanka boli kod ljudi i miševa. Utvrđeno je da neutrofili, bijela krvna zrnca koja pomažu tijelu u borbi protiv infekcije, igraju ključnu ulogu u ublažavanju boli. Blokiranje rada ovih zrnaca u tijelima miševa produžilo je trajanje boli i do 10 puta više od prosječnog trajanja.

"Dokazali smo da korištenje lijekova poput ibuprofena i steroida za ublažavanje kratkoročnih zdravstvenih problema moglo povećati šanse za razvoj hronične boli. Ipak, kao što je već navedeno, trebali biste imati u vidu da je ovo samo jedno istraživanje i da je potrebno uraditi dodatna kako bi definitivno potvrdili ove rezultate", kazala je ljekarka Franziska Denk. (Klix.ba)

Pročitajte više: Paracetamol može biti opasan za ove ljude…

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori