Uskoro prva direktna aviolinija iz Sarajeva prema Sjedinjenim Američkim Državama?

Nove linije

Uskoro prva direktna aviolinija iz Sarajeva prema Sjedinjenim Američkim Državama?
Foto: Sarajevo airport.ba

Uspostvaljanje nove internacionalne linije između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, odnosno Sarajeva, bio je povod za današnji sastanak zainteresiranih za realizaciju ovog projekta. Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Povjerenstva Turstičke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda, generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Alan Bajić, menadžer Međunarodnog aerodroma Sarajevo Vedrana Vikić Musić i predsjednik Fudbalskog kluba Sarajevo Ismar Mirvić.

Kako je rečeno na sastanku, avionska linija iz Sarajeva prema SAD-u značila bi jačanje američkog turističkog tržišta i povećanu mogućnost za lakši i masovniji dolazak turista iz tog dijela svijeta.

"Inače, prema statističkim podacima Turističke zajednice KS, turisti iz Sjedinjenih Američkih Država su među prvih deset po broju dolazaka i ostvarenih noćenja u Kantonu Sarajevo", rečeno je na sastanku.

Dodali su da, nakon odlične ljetne sezone, Aerodrom Sarajevo nastavlja intenzivno raditi na uvođenju novih aviokompanija i destinacija, kao i proširenja saradnje s poslovnim partnerima u svim segmentima poslovanja.

S tim ciljem Turistička zajednica KS i Međunarodni aerodrom Sarajevo jačaju saradnju i inteziviraju aktivnosti, među kojima je i uvođenje direktne linije na relaciji Sjedinjene Američke Države – Bosna i Hercegovina", stoji u saopćenju.

Značajnu pomoć u cilju razvijanja Sarajeva kao turističke destinacije ponudio je američki biznismen bosanskohercegovačkog porijekla Ismar Mirvić, jedan od investitora u FK Sarajevo, a koji dugi niz godina živi i uspješno posluje u SAD-u.

Zaključeno je da svi učesnici sastanka dijele isti cilj, te da će se u narednom periodu intenzivirati zajedničke aktivnosti na ovom, kao i nekim drugim projektima kako bi turiste i korisnike usluga sarajevskog Aerodroma ponovo mogli obradovati s lijepim vijestima.

"Cilj je podržati pozitivan trend razvoja turizma u našoj zemlji putem širenja mreže letova/destinacija za Sarajevo, a koji je moguće ostvariti samo kroz zajedničku koordinaciju svih aktera", zaključeno je na sastanku.

Podsjećamo, u aprilu ove godine bilo je najavljeno da će Američki avioprijevoznik Eastern Airlines pokrenuti krajem maja jedan sedmični let između Chicaga i Sarajeva, čime će se uvesti prvi direktni letovi iz glavnog grada Bosne i Hercegovine i SAD-a. Projekt do danas nije realiziran.

Pročitajte više: Letovi sa sarajevskog aerodroma kasne zbog snažnog vjetra

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)