Uragan Ida odnio je najmanje dva života u SAD-u

Uragan Ida odnio je najmanje dva života u SAD-u
Foto: Reuters

Više od milion domova i preduzeća ostalo je bez struje u New Orleansu i okolici u ponedjeljak, dok su stanovnici i vlasti počeli procjenjivati ​​katastrofalnu štetu od uragana Ida te započeli akcije spašavanja.

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je katastrofu u Louisiani te naredio da se područjima pogođenim uraganom Ida pruži savezna pomoć, priopćila je Bijela kuća

Poznato je da su poginule najmanje dvije osobe: Vozač automobila koji se utopio u New Orleansu i osoba koju je udarilo drvo koje je palo. Guverner Louisiane John Bel Edwards i Joe Biden izjavili su da očekuju porast broja poginulih.

Posade koje koriste čamce i helikoptere provodile su misije traganja i spašavanja u nekoliko naselja, tražeći ljude nasukane na tavanima ili na krovovima poplavljenih kuća. Skoro 5.000 vojnika nacionalne garde je aktivirano, a Edwards je rekao da će se do utorka broj udvostručiti.

Katastrofa je ostavila brojne stanovnike obalne Louisiane zarobljene poplavnim vodama u molbi za spašavanje. Stanovnici koji žive pored rijeka duž državne obale zaljeva povukli su se na tavane ili krovove i objavili svoje adrese na društvenim mrežama s uputama za timove traganja i spašavanja gdje ih mogu pronaći.

Oluja je pogodila grad na 16. godišnjicu uragana Katrina u kojem je poginulo više od 1.800 ljudi, uglavnom uzrokovano poplavama.

Otkinuti krovovi sa zgrada, oboreno drveće, stubovi za komunalne usluge i drugi olujni ostaci blokirali su puteve i ometali spasilačke radnike. Srušeni dalekovodi, mnogi još uvijek živi, ​​stvorili su opasnu situaciju za one koji se pojavljuju radi procjene štete.

Šesnaest godina nakon što je uragan Katrina pogodio to područje na jugu SAD-a, uragan Ida stigao je do obale u podne u blizini mjesta Port Fourchon u Louisiani.

Stanovnicima najugroženijih obalnih područja nekoliko dana prije uragana naređeno je da se evakuiraju. Zbog približavanja oluje privremeno je ukinuta i hitna medicinska služba u New Orleansu i drugim mjestima diljem države koju je već pogodio četvrti val pandemije covid-19. Za pacijente hospitalizirane zbog covida, kojih je prema procjenama 2450, evakuacija nije bila moguća.

"Ovo je jedna od najjačih oluja koja je pogodila ovo područje", rekao je na konferenciji za novinare guverner Louisiane John Bel Edwards. 

Pročitaj više: New Orleans ostao bez električne energije zbog uragana Ida

Pratite nas na Facebook akter.ba - Uragan Ida odnio je najmanje dva života u SAD-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)