Čekao do zadnje sekunde: Ovo je zadnji vojnik koji je otišao iz Afganistana, točno u 23:59h

Čekao do zadnje sekunde: Ovo je zadnji vojnik koji je otišao iz Afganistana, točno u 23:59h
Foto: Profimedia

Donahue je završio vojnu akademiju na West Pointu i imao je impresivnu vojnu karijeru koja je započela 1992. Odlikovani general učestvovao je u najmanje 17 operacija u Afganistanu, Iraku i Siriji

Objavljene su nove snimke koje pokazuju trenutak u kojem se odlikovani američki vojnik ukrcava u vojni avion nešto prije ponoći i tako postaje posljednji američki vojnik koji napušta Afganistan.

Odlazak generala Donahuea označilo je tako kraj najdužeg američkog rata koji je trajao 20 godina. Donahue je bio 82. zračne divizije koji je bio zadužen za koordinaciju evakuacije iz Afganistana, prenosi New York Post.

Nakon posljednjeg leta Donahue je primio poziv od tajnika obrane Lloyda Austina koji je posljednjih 90 minuta evakuacije pratio iz centra za operacije u podrumu Pentagona.

Posljednji C-17 avion napustio je kabulsku zračnu luku 30. augusta u 23.59, nešto ranije od krajnjeg roka povlačenja vojske 31. augusta.

Više od 79 hiljada civila evakuirano je američkim vojnim avionima od 14. augusta, uključujući oko 6 hiljada Amerikanaca i 73 i pol hiljade Afganistanaca i pripradnika trećih zemalja.

Broj evakuiranih civila penje se na ukupno 120 hiljada ljudi kada se uračunaju i evakuacije saveznika pod američkim vodstvom. Ipak, oko 200 američkih državljana i tisuće afganistanskih saveznika ostavljeno je u Afganistanu.

- Nismo uspjeli evakuirati sve koje smo željeli. Neki su Amerikanci iz raznih razloga željeli još ostati u Afganistanu - rekao je general Frank McKenzie Jr., šef američkog zapovjedništva.

McKenzio je napomenuo kako će se ostatak Amerikanaca morati izvući iz Afganistana diplomatskim mjerama.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori