Prednosti i nedostaci nuklearne energije

Nuklearna energija je obično u vijestima "jer je nešto pošlo po zlu".

Ili tako kaže The Economist Oliver Morton, ali ove sedmice ovo pitanje zauzima naslovnice nakon što su izvori iz Whitehalla potvrdili izvještaje da Downing Street razmišlja o vezi s Kinom za proizvodnju nove generacije nuklearnih elektrana u Velikoj Britaniji.

Ako energetska politika postane „još jedna žrtva“ „geopolitičke rekalibracije“ odnosa između dviju nacija, Velika Britanija će se možda boriti da postigne svoj cilj postizanja proizvodnje nekarbonske energije do 2050. godine, kaže The Telegraph.

Ipak, dok ova dilema naglašava potencijalne koristi nuklearne energije, kritičari ukazuju na potencijalne rizike od, kako kaže Morton, stvari da "pođu po zlu" s tehnologijom - s prijetnjom nuklearnog rata koja dodatno povećava protivljenje.

U Velikoj Britaniji stav prema izvoru energije promijenio se tokom desetljeća nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi 2011. godine. U 2012. godini, prvo u nizu vladinih istraživanja koje je procijenilo javno mnijenje o nuklearnoj energiji i klimatskim promjenama, otkrilo je da je 30% domaćinstava vjerovalo da rizik od nuklearne energije nadmašuje koristi.

Najnoviji rezultati istraživanja javnog mnijenja, objavljeni u maju, pokazuju da je ova brojka pala na 17%, dok je 38% od više od 4.000 domaćinstava ispitanih smatralo da nuklearka predstavlja siguran izvor energije za Veliku Britaniju. Mišljenja o ulozi nuklearne energije u borbi protiv klimatskih promjena također su se promijenila, pa se 34% 2012. složilo da bi nuklearna energija mogla pomoći u nastojanjima Velike Britanije da se uhvati u koštac s tim problemom, pa će do 2021. porasti na 38%.

Mnogi stručnjaci kažu da kao pouzdan izvor energije s niskim do nula emisija, nuklearna igra vitalnu ulogu u pomaganju vladama širom svijeta da postignu ciljeve dekarbonizacije. Nuklearno pitanje nikako nije jasno, međutim, budući da protivnici ukazuju na razne potencijalne nedostatke i opasnosti.

Argumenti za


Efikasnost

Za proizvodnju energije korištenjem nuklearne fisije potrebno je znatno manje goriva - posebno urana - od usporedne količine koja je potrebna elektranama na ugalj ili plin za proizvodnju ekvivalentnog nivoa energije. "Nuklearni reaktor možete napuniti tonama goriva, a ne hiljadama tona goriva", napominje Morton u The Economistu. A to čini nuklearnu energiju konkurentnim izborom energije.

U usporedbi s obnovljivim izvorima energije, nuklearna energija je također vrlo pouzdan izvor energije. U SAD-u su nuklearni generatori obično radili s više od 90% kapaciteta tokom protekle decenije, dok kapacitet vjetra nije premašio 44%, pokazuju najnoviji podaci američke Uprave za energetske informacije. Nuklearna energija je također dosljedno radila na većim kapacitetima od hidroenergije ili solarne energije.

Emisije


Jednom u pogonu nuklearne elektrane proizvode vrlo niske do nule izravne emisije stakleničkih plinova. Prema Svjetskom nuklearnom udruženju (WNA), utjecaj nuklearne energije na emisiju ugljika "otprilike je ekvivalentan uklanjanju jedne trećine svih automobila sa svjetskih cesta".

Nakon hidroenergije, nuklearna energija je drugi najveći izvor energije s niskim udjelom ugljika koji se koristi za proizvodnju električne energije, izvještava Međunarodna agencija za atomsku energiju. Stvaranje, održavanje i konačno stavljanje van pogona nuklearne elektrane doprinosi emisiji ugljika - ali je ta količina minimalna u usporedbi s onom proizvedenom pogonima ugljena i naftnih postrojenja.

Zdravstvo


Nuklearna energija ima zdravstvene beneficije koje su već spasile ogroman broj života širom svijeta, prema istraživanju iz 2013. o utjecaju izvora energije na stope smrtnosti. Američki istraživači izračunali su da je nuklearna energija spriječila u prosjeku 1,84 miliona smrtnih slučajeva između 1971. i 2009. godine, što bi moglo biti uzrokovano zagađenjem zraka zbog sagorijevanja fosilnih goriva.

Za razliku od toga, zagovornici tvrde da, iako izloženost radioaktivnom otpadu može biti smrtonosna, rizik od izloženosti javnosti je vrlo nizak. Eksplozija 1986. godine u Černobilu odnijela je živote 31 osobe neposredno nakon toga, ali je to bio katastrofalan rezultat "ne baš dobre nuklearne elektrane koja se vodi na užasan način", kaže The Economist’s Morton.

I izvještaj Znanstvenog odbora Ujedinjenih naroda o učincima atomske radijacije objavljen ranije ove godine otkrio je da zračenje koje je proizašlo iz raspada nuklearne elektrane Fukushima 2011. nije rezultiralo dokumentiranim "štetnim učincima na zdravlje" među lokalnim stanovništvom "koji se mogu direktno pripisati zračenju" izloženost nesreći ”.

Argumenti protiv


Prijetnja nuklearnim oružjem
Dok sve veći broj vlada prihvaća nuklearnu energiju kao izvor energije, zvona za uzbunu mogu se oglasiti kada se zemlja "u nestabilnom dijelu svijeta" počne "zanimati za nuklearnu tehnologiju", kaže The Economist's Morton.

Ranije ovog mjeseca Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je Iran počeo s proizvodnjom obogaćenog metala uranijuma. Obogaćeni uran koristi se za proizvodnju goriva za nuklearne reaktore, ali se koristi i za proizvodnju nuklearnog oružja. Potez Teherana predstavlja kršenje ugovora potpisanog 2015. sa grupom svjetskih sila poznatih kao P5+1 - Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD i Njemačka - koje su značajno smanjile iranske zalihe urana, a ograničilo istraživanje i razvoj nuklearne tehnologije u zemlji.

Teheran je rekao IAEA -i da je cilj Irana da razvije gorivo za istraživački reaktor, ali su Francuska, Britanija i Njemačka izdale zajedničko saopćenje izražavajući "ozbiljnu zabrinutost" zbog tog poteza.

Trošak


Nuklearna fisija je mnogo skuplji način proizvodnje energije od onih koji uključuju ugljen ili plin. Troškovi vođenja i održavanja nuklearnih elektrana su visoki, dok su računi za izgradnju lokacija veliki. Prvobitno se očekivalo da će britanska tvornica Hinkley Point koštati 18 milijardi funti, a da će početi s radom 2017. No, EDF, francuski energetski gigant koji stoji iza projekta, najavio je u siječnju da se sada očekuje da će konačni račun doseći i do 23 milijarde funti, dijelom zbog do kašnjenja povezanih s Covidom, što znači da se vjerovatno neće otvoriti tvornica do 2026.

Međutim, standardizacija dizajna elektrana može pomoći u smanjenju troškova. Francuska je usvojila ovaj pristup i sada 70% nacionalne opskrbe električnom energijom dobiva iz nuklearne energije.

Otpad


Upravljanje i odlaganje radioaktivnog otpada stalno je pitanje u proizvodnji nuklearne energije. Ovaj otpad može biti štetan i za ljude i za životnu sredinu i mora se tretirati i kondicionirati kako bi se pretvorio u "siguran, stabilan i upravljiv oblik" prije transporta i skladištenja, objašnjava IAEA.

Ipak, prema dopisniku Chemical and Engineering News Mitch Jacobyju, „desetine hiljada metričkih tona radioaktivnog otpada koji se nakupio iz komercijalnih elektrana i godine operacija nacionalne odbrane nastavljaju starenje na lokacijama širom svijeta“. U SAD -u se velike količine čvrstog i tekućeg otpada skladište u privremenim kontejnerima - i dok "stručnjaci za koroziju rade svoj dio posla" kako bi zaštitili ljude od potencijalne štete uzrokovane opasnim otpadom, "zalihe nastavljaju rasti", upozorava Jacoby.

PROČITAJTE VIŠE: POGLEDAJTE: Tri ruske nuklearne podmornice spektakularno i istovremeno izlaze ispod arktičkog leda prvi put u istoriji

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori