Upozorenje: Režite gumice na maskama za lice

Prije nešto više od godine dana proglašena je epidemija koronavirusa. Time je i nošenje medicinskih maski postalo obavezno u brojnim zemljama. Barem u nekim situacijama kao što je to kod nas boravak u zatvorenom kada nije moguće osigurati distancu. Iako maske usporavaju širenje zaraze, tu se javio onaj drugi, ekološki problem. S Veterinarskog fakulteta pojasnili su zašto biste prije odlaganja maski trebali prerezati gumice.

Medicinske maske ljudsku vrstu štite, ali one, ako ih nepropisno odložimo, mogu biti opasna ugroza za životinjski svijet, upozorili su s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

– Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka COVID-19 pandemije do danas, zabilježeni su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica. Zapetljavanje može uzrokovati akutne i kronične posljedice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem. U hronične posljedice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, ozlijede, infekcije ili amputacije što u konačnici također može rezultirati uginućem, objašnjavaju s Veterinarskog.

A kako bismo zaštitili životinje, dovoljno je prije odlaganja maske za lice obaviti jednostavnu radnju.

– Ljubazno vas molimo da prerežete gumice na maskama za lice i rukavice te ih odložite na za to predviđeno mjesto, poručuju s Veterinarskog u Hrvatskoj.

Pročitaj više: Maske na otvorenom nisu više obavezne!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)