Upozorenje: Čak polovica majki djece s autizmom pati od teškog oblika depresije

Autizam

Autizam i depresija
Foto: 123RF

Otkriće da majčina depresija ne dovodi do pogoršanja djetetovih simptoma posebno je važno kako bi se ublažio osjećaj krivnje koji mnoge majke osjećaju zbog problema u ponašanju svoje djece

Biti roditelj djeteta s teškoćama u razvoju nerijetko je zahtijevan posao koji iziskuje strpljenje, iskustvo i staloženost, a ponajviše bezuvjetnu ljubav.

No nisu sve majke, razumljivo, građene od istog materijala. Pokazuje to, uostalom, nova studija znanstvenika iz San Francisca koja otkriva da čak 50 posto majki djece s poremećajem iz spektra autizma pati od težeg oblika depresije. Istraživanje je trajalo godinu i pol dana te je pobilo rezultate prethodnih studija koje su sugerirale da depresija kod majki može uzrokovati veće probleme s mentalnim zdravljem i ponašanjem njihovih mališana s autizmom.

- Otkrili smo da snažniji simptomi depresije kod majki nisu rezultirali povećanjem problematičnog ponašanja djece tijekom vremena, uključujući i obitelji s djetetom iz autističnog spektra koje se suočavaju s kroničnim stresom - rekla je dr.sc. Danielle Roubinov, prva autorica ove studije.

Od ranije je poznato da depresivne majke pokazuju tendenciju bržeg biološkog starenja, uz ostalo i zbog niske razine tzv. hormona sreće te ubrzanog propadanja imunoloških stanica. Takve žene izgledaju prilično oronulo u odnosu na svoje vršnjakinje koje odgajaju dijete bez teškoća u razvoju.

- Stručna briga za mentalno zdravlje roditelja jednako je važna kao i podrška mentalnom zdravlju djece - kaže koautorica studije dr. Elissa Epel, koja je već ostavila dubok trag u području bihevioralnih znanosti.

Otkriće da majčina depresija ne dovodi do pogoršanja djetetovih simptoma, veli ona, posebno je važno kako bi se ublažio osjećaj krivnje koji mnoge majke osjećaju zbog problema u ponašanju svoje djece. Samooptuživanje i krivnja među roditeljima djece s poremećajem autizma uobičajena je pojava i predviđa pogoršanje depresije.

S druge strane, mnoge majke djece s autizmom također su prijavile visoku razinu emocionalne bliskosti i pozitivne interakcije sa svojim mališanima.

Upravo zahvaljujući takvim majkama znanstvenici su osmislili 'tečajeve svjesnosti' kako bi roditeljima pomogli u 'upravljanju stresom'. Nakon što na tim tečajevima podijele iskustva 'sa sebi sličnima', majke se osjećaju bolje i bilježe povećanu razinu endorfina.

Dobar je to put da se majkama olakša teret odgoja autističnog djeteta. Šteta je samo što je put dalek, a napravili smo tek par koraka.

(in-portal.hr)

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pročitajte više: Autistični dječak udario stjuardesu: Pročitajte kakva je bila njena reakcija

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori